Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.07.2019. 13:30

Znate li da je obrana od tuče u Hrvatskoj počela davne 1956. godine?

Kakvo će nam biti vrijeme i ovaj tjedan kazuje nam poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić, ali i podsjeća kako je i kada započela obrana od tuče u Hrvatskoj.

Foto: Depositphotos/SergeyIT
  • 2.347
  • 290
  • 1

Tlo je danas na kopnu umjereno, a ponegdje i pretjerano vlažno. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana palo na zapadu 18 do 103 mm (Krapina), istoku 24 do 45 mm (Osijek), u gorju 12 do 26 mm, Istri 13 do 18 mm, a u Dalmaciji 4 do 25 m oborine. I zato se biljke s kratkim korijenovim sustavom nisu trebale navodnjavati. Navedene količine oborine ubrzale su rast ratarskih kultura, ali nažalost i korova u vinogradima i voćnjacima. Zbog dugotrajnog vlaženja lisne mase voćaka i vinove loze, uvjeti za širenje biljnih bolesti bili su vrlo povoljni. Preventivna prskanja morala su se obavljati na vrijeme i s pravilno odabranim preparatima.

Tijekom nedjelje mnogi su krajevi od zapada do istoka, te uzduž Jadrana bili zahvaćeni nezapamćeno jakim vjetrom, oborinama a ponegdje i velikom tučom. Štete na poljoprivrednim kulturama na istoku Hrvatske su velike. I sad kad je sve prošlo poljodjelci se s pravom pitaju gdje je i što radi obrana od tuče? Odgovori se očekuju od nadležnih u DHMZ-u. No, mi Vas želimo podsjetiti kako je obrana od tuče, a kao dio umjetnog djelovanja na vrijeme, u Hrvatskoj počela davne 1956. godine, kad se u organizaciji poljoprivredne službe Križevci krenulo u obranu s raketama do 1.000 m.

Rakete su se lansirale sa štapa. Nakon toga, odnosno 1963. godine počela je obrana na području Đurđevca, a 1965. godine u Borincima kod Vinkovaca. Za povijest obrane od tuče u Hrvatskoj vrijedno je spomenuti 1970. godinu. Te je godine na Psunju proradio prvi radarski centar. Već iduće godine u rad sustava obrane od tuče uključen je radar kod Županje. Radarski centar Sljeme počeo je s radom 1972. godine. Na Bilogori je radar počeo s radom 1973, a 1974 godine radari u Varaždinu i Strušcu. Radarski centar Trema kod Križevaca počeo je s radom 1975., a Igrač kod Slavonskoga Broda 1976. godine. Radarski centar Osijek uključen je u rad 1980. godine. Vrijedno je spomenuti i Zakon o sustavu  obrane od tuče (NN 53/01).

Klimatske promjene i tuča prijete poljoprivredi, a Hrvatska bez protugradne obrane?

Oborine na kopnu očekujemo i sutra. Vjerojatnost za lokalne pljuskove postoji i za dane vikenda. Uzduž Jadrana smirivanje vremena očekujemo od četvrtka. Dnevna će temperatura zraka na kopnu narasti u subotu do 27℃, a uz Jadran u petak do 29℃. Jutarnja temperatura zraka na kopnu neće biti veća od 15℃. Uz Jadran očekujemo tople noći, pa će temperatura narasti i do 21℃.

Akumulacija topline u cijeloj Hrvatskoj bit će u granicama višegodišnjeg prosjeka, pa vruće dane u cijeloj zemlji ne očekujemo i biljke neće trpjeti od temperaturnog stresa. No, vjerojatnost za infekciju plamenjačom u vinogradima je vrlo velika. Kako je rast bobica ubrzan, pa uskoro očekujemo i njihovo međusobno dodirivanje, na grozdovima raste i vjerojatnost infekcije sivom plijesni.  

Do kraja tjedna navodnjavanje biljaka s kratkim korijenovim sustavom morat će se obavljati samo uzduž Jadrana. Kako će na kopnu vlažnost tla biti umjerena, navodnjavanje će izostati.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme Obrana od tuče


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!