Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.02.2019. 15:00

Veljača donijela toplije vrijeme i poplave. Što donosi ovaj tjedan?

I ovaj tjedan, mr.sc. Dražen Kaučić donosi nam agro prognozu i savjete za sve naše poljodjelce kako bi uskladili radove s vremenom.

Foto: Bigstockphoto/Xato Lux
  • 1.813
  • 117
  • 1

U nedjelju smo bili svjedoci rekordno visoke dnevne temperature zraka za početak veljače, ali koja nije utjecala na kretanje vegetacije. Temperatura je narasla u Ogulinu do 15℃, Dubrovniku, Bjelovaru i Križevcima 18℃, a u Daruvaru i do 19℃. No, rekordno visokih dnevnih temperatura zraka ovog mjeseca još uvijek može biti jer od ranije nam je poznato kako krajem veljače zatopli. Prisjetimo se, 25. veljače 2008. godine na meteorološkoj postaji u Zagrebu izmjerena su 22 ℃, a u Osijeku 23 ℃.

Sredinom proteklog tjedna jutra su još uvijek bila hladna. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se na -3℃ u Šibeniku, -5℃ u Osijeku i Varaždinu, a na -10℃ u Pazinu. Snijega na tlu danas ima još samo na vrhu Medvednice ( 6 cm ) i na Zavižanu ( 56 cm ). Njegovim topljenjem u tlu se akumulirala voda potrebna biljkama tijekom proljetnih mjeseci.

Oborine su proteklih dana bile izrazito obilne u unutrašnjosti Istre. Na klimatološkoj postaji u Pazinu ukupno je tijekom proteklih dana izmjereno 143 mm oborine, pa je vodostaj istarskih rijeka bio vrlo visok. Nažalost, došlo je i do njihovog izlijevanja, te su se mnoge površine zasijane ozimim kulturama našle pod vodom. Danas je vlažnost tla u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te u Dalmaciji umjerena. Na prostoru istočne Hrvatske, ali i u gorju tlo je ponegdje i vrlo vlažno, pa traktori još uvijek ne mogu ulaziti na oranice.  

Do petka će na kopnu dnevna temperatura zraka narasti do 7℃, dok će se jutarnja spustiti na -3℃. Oborine ne očekujemo. I zato, obavljajući rezidbu vinove loze te voćaka neće nam biti pretjerano hladno. Uz Jadran će dnevna temperatura narasti do 14℃, a jutarnja se spustiti na 5℃. Dakle, i rezidba maslina moći će se obavljati.

Tijekom vikenda na kopnu će dnevna temperatura zraka narasti i do 10℃, a uz Jadran i do 14℃. Jutarnja će se temperatura zraka spustiti na kopnu na -2℃, a uz Jadran na samo 5℃.

Vrijedno je istaknuti kako će tlo do nedjelje u cijeloj Hrvatskoj biti uglavnom umjereno vlažno, pa ozime ratarske kulture neće trpjeti od viška vode u tlu. Međutim, i traktori će moći krajem tjedna ulaziti na oranice obavljajući i te kako potrebnu prihranu ozimih kultura. Povećanu vlažnost tla očekujemo samo u gorju gdje ponegdje može doći do erozije tla.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.