Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.02.2022. 15:30

Stiže promjena vremena: Koje radove planirati, a s čime čekati?

Vlažnost tla u danima koji dolaze će se promijeniti. Oborine u gorju očekujemo već sutra. No, ponovno u ponedjeljak sa zapada stiže promjena vremena.

Foto: Maja Celing Celić
  • 7.939
  • 488
  • 0

Protekli su dani bili iznad prosječno topli za početak veljače. Temperatura zraka narasla je na istoku i zapadu do 17℃, a uzduž Jadrana i do 18℃. No, ranijih je godina bilo dana s još višom temperaturom zraka. U Osijeku je tijekom veljače 1903., a u Zagrebu 2019. godine izmjerena temperatura od 23℃. U Slavonskome Brodu 2008. čak 24℃. Dakle, epizoda toplog vremena iz siječnja se nastavlja. Vrijedno je istaknuti kako je prvi mjesec u Gospiću bio topliji od prosjeka 1.0℃, Zagrebu 1.5℃, Osijeku 1.8℃, a u Županji i za 2.0℃.

Oborine je proteklih dana bilo, pa se izmjerene količine na istoku i zapadu kreću od 2 do 7 mm, u gorju 5 do 14 mm, a uzduž Jadrana 1 do 12 mm. I upravo zato danas je tlo u cijeloj zemlji umjereno vlažno, iako je na lakima ponegdje i suho.

Kada očekivati oborine?

Vlažnost tla u danima koji dolaze će se promijeniti. Oborine u gorju očekujemo već sutra. No, ponovno u ponedjeljak sa zapada stiže promjena vremena. Tijekom utorka oborine očekujemo u cijeloj zemlji. Pojava snijega na tlu toga dana očekuje se samo u gorju.  Vjerujemo kako će već u srijedu oborine prestati.

Tijekom vikenda na istoku i zapadu, ali i uzduž Jadrana dnevna će temperatura zraka narasti i do 13℃, a jutarnja se na kopnu spustiti samo na -2℃. Akumulacija topline na istoku i zapadu ovog će tjedna biti će veća od prosjeka za ovo doba godine za 50 do 60 posto. Kako će i tijekom prve polovice tjedna koji dolazi ona biti veća od prosjeka, razdoblju toplog vremena ne nazire se kraj.

Dobro je vrijeme za prihranu

Vjerujemo kako zbog hladnih jutara sokovi u višegodišnjim kulturama ipak neće krenuti. No, tako toplo vrijeme moglo bi potaknuti nagli rast i razvoj ozimih ratarskih kultura. Umjereno vlažno tlo pogodovat će ratarima koji planiraju obavljati prihranu.

Iako možda s rezidbom voćaka i vinove loze ne bi trebalo žuriti, dani bez oborine jednostavno nas tjeraju na posao. Uostalom, pa zašto i ne boraviti na otvorenom kad nije hladno, nema blata, a i vjetar ne puše?

Boravak u voćnjacima i vinogradima je prilika da se vidi gdje i koliko cjepova ili mladih voćaka treba posaditi. Unutar okućnica prije sadnje dobro razmislimo gdje smijemo saditi.

Proljetna sadnja voćki: Prvo napravite dobar plan

Pravilan odabir mjesta garancija je da će nam odabrana voćka godinama davati očekivanu kvalitetu i kvantitetu svog roda.


Tagovi

Agro prognoza Vlažnost tla Oborine Veljača Prihrana Rezidba


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]