Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.05.2023. 11:40

Pučka izreka kaže "Svibanjske kiše padajte što više", a vremenska prognoza?

U travnju je u Osijeku bilo ekstremno kišno. Više oborine od prosjeka izmjereno je i u Slavonskom Brodu, Varaždinu, Zadru i Šibeniku. Što donosi svibanj?

Foto: Hrvoje Škergat
  • 3.085
  • 199
  • 0

Iako je proteklih dana akumulacija topline bila u cijeloj zemlji jednaka višegodišnjem prosjeku, dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 20℃, istoku i uzduž Jadrana 23℃, a na zapadu zemlje do 24℃. No, jutra su ponegdje ipak bila hladna. Pri tlu se temperatura spustila ne samo u Gospiću, nego i u Osijeku i Varaždinu na -1℃.

Šteta na voćkama i vinovoj lozi ipak nema.

Tlo je na zapadu umjereno vlažno, jer je proteklih dana ukupno palo 9 do 19 mm oborine. Međutim, na istoku je ukupno palo samo 1 do 6 mm oborine, pa je tlo ponegdje djelomice suho. Vrijedno je istaknuti kako je u travnju u Osijeku bilo ekstremno kišno. Navedenog mjeseca više oborine od prosjeka izmjereno je i u Slavonskom Brodu, Varaždinu, Zadru i Šibeniku. 

U danima koji dolaze oborine će biti vrlo malo. Najviše sati sijanja Sunca očekujemo tijekom petka, subote i nedjelje kad će i UV indeks, odnosno jačina ultraljubičastog zračenja biti visoka. Savjetujemo da se tijekom vikenda nepokriveni dijelovi tijela zaštite kremama s faktorom koji je veći od 30, a na glavu stavi slamnati šešir.

Dnevne će vrijednosti temperature zraka narasti u gorju do 23℃, a na istoku i sjeverozapadu zemlje i do 25℃.

Kako će jutarnje temperature zraka prelaziti 10℃, a sjetveni se sloj tla tijekom podneva zagrijati na temperature veće od 20℃, rast svih posijanih povrtlarskih i ratarskih kultura bit će vrlo intenzivan. Mehaničko ili kemijsko uništavanja korova mora se obavljati prije nego što prekriju tek izniknule kulture.

Pojavu oborine očekujemo već početkom idućeg tjedna. Upravo zato savjetujemo da se po suhom i sunčanom vremenu obave planirana preventivna prskanja voćaka i vinove loze. Kako još uvijek nije kasno da se posiju i posade neke povrtlarske kulture, savjetujemo da se tlo nakon obavljenih radova što prije zalije vodom.

Prisjećajući se jedne stare pučke izreke: "Svibanjske kiše padajte što više“, na oborine idućeg tjedna ne bi se smjeli ljutiti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Temperatura Suho Sunčano Oborine Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić