Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najtopliji siječanj
  • 05.02.2020. 18:00

Ovogodišnji siječanj najtopliji u povijesti Europe

U Europi je bio za oko 0,2ºC topliji od prethodno najtoplijeg - 2007. godine i 3,1°C topliji od prosjeka tog mjeseca u razdoblju 1981.–2010. 

Foto: Depositphotos/sorokopud
  • 1.509
  • 102
  • 0

Siječanj 2020. bio je najtopliji ikad u Europi, potvrdila je služba za klimatske promjene, Copernicus. Globalna temperatura bila je toplija od bilo kojeg zabilježenog prvog mjeseca u godini, ali samo neznatno (za 0,03°C) u slučaju siječnja 2016.

U Europi je bio za oko 0,2ºC topliji od prethodno najtoplijeg - 2007., i 3,1°C topliji od prosjeka tog mjeseca u razdoblju 1981.–2010. 

Moskva nikada toplija

Suhi fenski vjetrovi rezultirali su ekstremno visokim vrijednostima krajem siječnja i početkom veljače, a u Europi su najviše temperature u podne bile između 26-28 °C. Torino i Cuneo koji se nalaze u sjeverozapadnom dijelu Italije dosegli su gotovo 27°C, južna Švicarska zabilježila je 24°C, dok je u španjolskoj Valenciji dosegnula čak 28,4°C.

U dijelu sjeveroistočne Europe, Skandinaviji i dijelu Rusije razlika je prešla čak šest stupnjeva više nego u periodu 1981-2020.

Veljača 'prevrtača' opravdava naziv i pokazuje pravo lice

Prosječna temperatura u ruskoj prijestolnici u siječnju ove godine je najviša ikada zabilježena u posljednjih 141 godinu od kada se prate ti podaci, a iznosila je oko 0°C, što je 9,3°C više od uobičajenih temperatura.

Siječanj u većini Hrvatske bio topao, ali i ekstremno kišan i maglovit

Početnom mjeseca zabilježena je temperatura na istoku i zapadu Hrvatske do 8℃, u gorju 13℃, a uzduž Jadrana i do 15℃. No, jutra su ipak bila hladna.

U istočnom dijelu Hrvatske sredinom mjeseca prevladavala je magla, dok su zadnji dani mjeseca bili jako sunčani i topli. Dnevne temperature kretale su se u gorju do 13℃, istoku i zapadu Hrvatske 16℃, a uz more do 17℃.

Desetljeće (2010.-2019.) također najtoplije od početka mjerenja

Zbog emisije stakleničkih plinova nastalih kao posljedica ljudskih aktivnosti, Zemlja je 1℃ toplija nego u predindustrijsko doba, što ima razorne posljedice diljem svijeta kao što su stravični požari u Australiji, požari diljem Amerike, te jako vruća ljeta koja su zabilježena u 2019. godini.

Toplinski val u lipnju "pržio" Europu - izgledi za jednogodišnje usjeve nisu najbolji?

Do kraja stoljeća, ako se ovako nastavi planet bi mogao biti topliji za 4-5℃.


Tagovi

Vremenska prognoza Europa Rusija Hrvatska Siječanj najtopliji Toplinski val


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.