Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.02.2020. 12:00

Veljača 'prevrtača' opravdava naziv i pokazuje pravo lice

Umjerenu vlažnost tla iskoristit će ratari za prihranu ozmih kultura, a suho vrijeme dobro će doći voćarima i vinogradarima koji će obavljati rezidbu, kaže naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Karolina Rastija
  • 2.458
  • 184
  • 0

Proteklih je dana veljača, odnosno "prevrtača“ pokazala svoje pravo lice. Nakon iznadprosječne topline te suhog vremena, nad naše krajeve je sa sjeverozapada došlo do pritjecanja hladnog i vlažnog zraka. I upravo zato, proteklih je dana dnevna temperatura zraka narasla u gorju do 17 ℃, uzduž Jadrana 18℃, a na istoku i zapadu zemlje i do 19℃. No, prisjetimo se kako je i prošle godine u ovo doba temperatura narasla u Ogulinu do 15℃, Dubrovniku, Bjelovaru i Križevcima 18℃, a u Daruvaru i do 19℃. Dakle, ništa neuobičajeno za početak mjeseca. Međutim, rekordno visokih dnevnih temperatura zraka ovog mjeseca  još uvijek može biti, jer od ranije nam je poznato kako krajem veljače zatopli.

Jutra su ipak proteklih dana bila prilično hladna. Temperatura zraka na 5 cm od tla spustila se u Zadru na -1℃, Kninu -5, Pazinu -6, Slavonskome Brodu, Varaždinu i Ogulinu -7℃, a u Karlovcu na -8℃. Ratare koji su tlo izorali dubokom brazdom veseli da se i tlo smrzavalo. Sve do ponedjeljka tlo je bilo i suho, pa su umjerenu vlažnost tla poneki poljodjelci iskoristili za duboku obradu tla. Oborine je u utorak bilo u cijeloj zemlji. Ukupno je izmjereno na istoku 6 do 11 mm, zapadu 3 do 18 mm, u gorju 9 do 17, a uzduž Jadrana 1 do 26 mm oborine. Spomenutim količina razveselili su se ratari na istoku i zapadu zemlje, ali samo tamo gdje je palo više od 10 mm. Na lakim, odnosno lako propusnim tlima manje od 10 mm nije dovoljno da se nadoknadi nedostatak vode u tlu, pa ponegdje ozime ratarske kulture trenutno ipak trpe od nedostatka vode u tlu.

U danima koji dolaze, oborine na istoku i zapadu zemlje sve do ponedjeljka ne očekujemo. Traktori će moći ulaziti na oranice obavljajući prihranu ozimih kultura. Suhom vremenu veselit će se voćari i vinogradari koji će obavljati rezidbu. Najtoplije će biti u nedjelju i ponedjeljak kad očekujemo da će dnevna temperatura zraka narasti na istoku i zapadu do 14℃, a uz Jadran do 15℃. Nešto malo oborine ipak može pasti u nedjelju, ali samo na sjevernom Jadranu. Jutra će na kopnu do utorka svakodnevno biti hladna.

Temperatura će se tijekom ranih jutarnjih sati spustiti na istoku i zapadu na -2℃, a u gorju i na -5℃. No, i uzduž Jadrana ponegdje može biti hladno s temperaturama ispod točke smrzavanja. I zato, povrtlari koji imaju uzgoj na otvorenom neka svoje kulture noću nastave prekrivati odgovarajućom folijom.

Dakle, sve do utorka akumulacija topline bit će na istoku i zapadu Hrvatske jednaka ili tek neznatno veća od prosjeka. To nikako nije dobro ako se prisjetimo da je i unazad 7 pa i 14 dana bilo znatno toplije od prosjeka za ovo doba godine. Kod nekih bi voćaka vrlo lako moglo doći do kolanja sokova. A kako će ponovno iznadprosječno toplo vrijeme utjecati na ozime kulture? Odgovore tražimo od mjerodavnih na institutima i fakultetima u Zagrebu i Osijeku. Agrometeorološka prognoza upozorava na moguće štete uzrokovane vremenom, ali znanstvenici su ipak ti od kojih želimo doznati pravo stanje naših ozimih kultura.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.