Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.06.2021. 13:30

Nestabilnom vremenu uskoro je kraj, a "suhi juni, lagve puni"

Nakon velikih šteta od mraza neka barem suhi lipanj popravi raspoloženje marljivih vinogradara, poručuje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.198
  • 640
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila jednaka, a ponegdje i veća od prosjeka. Dnevna temperatura zraka narasla je ne samo uzduž Jadrana, nego i na istoku te na zapadu Hrvatske i do 29℃. No, jutra su još uvijek ponegdje bila i svježa. Pri tlu je u Slavonskom Brodu izmjereno 3℃, a Varaždinu i Gospiću samo 2℃.

Oborine u obliku pljuskova popraćenih grmljavinom bilo je svakog dana. Kosidba krmnih kultura se obavljala, ali je zato sušenje sijena bilo sporo. Vrijedno je istaknuti poplavu u Požegi gdje je u vrlo kratko vrijeme ukupno palo 70 mm oborine. Bujična poplava mnogih kuća bila je neizbježna.

Do petka će vrijeme još uvijek biti nestabilno, a to znači da je vjerojatnost za lokalne pljuskove velika. No, uskoro slijedi epizoda suhih dana. Dani će na istoku i zapadu Hrvatske obilovati sijanjem Sunca. Kosidba krmnih kultura moći će se obavljati, jer će se sijeno sušiti vrlo brzo. Dnevna će temperatura zraka ponegdje na kopnu narasti i do 30℃, pa će biljke doživjeti temperaturni stres. Povrtlarske će kulture trebati tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati navodnjavati. Na tlu će se uskoro pojaviti pore, a njih treba plitkom obradom tla što prije zatvoriti.

Uvjeti za nastanak i širenje biljnih bolesti i štetnika na voćkama i vinovoj lozi bit će povoljni. Prskanja se moraju obavljati preporučenim sredstvima, a vrijeme tretiranja nikako ne duže od 10 do 14 dana. No, korištena zaštitna sredstva neće biti brzo isprana s lisne mase navedenih kultura.

Upozoravamo marljive poljodjelce da se ne izlažu suncu od 12 do 14 sati jer će u spomenuto vrijeme UV  indeks biti vrlo visok. Savjetujemo da se dnevno popije najmanje dvije litre tekućine, a glava prekriva slamnatim šeširom.

I ovom prilikom upozoravamo na vrlo visoku koncentraciju peludi trava. Kako bi tegobe izazvane spomenutom peludi bile što manje, savjetujemo da osobe koje pate od alergije ne odlaze na livade, odnosno zaobilaze ih u širokom luku.

Uskoro uživajući u suhim i sunčanim danima prisjetimo se stare pučke izreke: "Suhi juni, lagve puni". Nakon velikih šteta od mraza neka barem suhi lipanj popravi raspoloženje marljivih vinogradara.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.