Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava
  • 07.06.2021. 08:40
  • Požeško-slavonska, Vidovci

Vidovci pod vodom - bujica oštetila stambene i gospodarske objekte, uništila vrtove, vinograde

Najviše štete učinili su potok Nakop i kanal Pakao kojemu i samo ime govori da povijesno ugrožava ovo područje, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 269
  • 215
  • 0

Prema prvim procjenama, više od 300 objekata, stambenih i gospodarskih oštećeno je jučer u poplavi koja je pogodila mjesto Vidovci, udaljeno svega tri kilometara od Požege. 

Bujica koja je nosila sve pred sobom, uništila je i vrtove, vinograde, a prava procjena šteta tek će uslijediti. 

"Ovo nam je druga poplava u šest mjeseci. Katastrofalna, doživjeli smo teški šok. Gredama smo uspjeli spriječiti da voda ne uđe u kuću, ali uništeno je dvorište, vrt, čupalo je čak i betonsku ogradu, žice, sve", ispričao je stanovnik naselja Sadik Subašić za portal pozega.eu

Kako je naveo, naneseni mulj čak je 30 centimetara visok, a šteta je veća nego li je bila prije pola godine kada je isto mjesto pogodila slična nepogoda. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković pojasnio je, pak, da je s obzirom na pale ekstremne količine oborina, u nepunih pola sata 50 mm kiše, a akumulirano je više od 80 mm oborina koje su padale na području Požeške gore, došlo do slijevanja velikih količina vode prema prigradskim naseljima.

"Najviše štete učinili su potok Nakop i kanal Pakao kojemu i samo ime govori da povijesno ugrožava ovo područje. Osim klimatskih promjena, nije na zadovoljavajući način uređena oborinska odvodnja, preuski odvodni kanali, prilazne rampe prema kućama. Dakle, niz kombinacija je uzrokom", rekao je Đuroković. 

Jedino rješenje, dodao je, je vodu zaustaviti na uzvodnom području odnosno napraviti retenciju na području Požeške gore. Postojeća brana, objasnio je, od zemljanog je materijala i mogla je zaustaviti male količine vode, do 6.000 m3. Ona je više služila za zaustavljanje ulja s bivšeg kamenoloma. 

Prema onome što je rekla županica Antonija Jozić, elemenata za proglašenje elementarne nepogode ima i vjeruje da će je gradonačelnik Požege zatražiti. Sjednica Županijskog stožera civilne zaštite započela je jutros u 8 sati. 


Tagovi

Poplava Vidovci Nepogoda Kanal Pakao


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]