Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.04.2020. 13:30

Kiša stiže, ali nažalost, opasnost od pojave mraza još uvijek postoji

Razdoblje suhog sjetvenog sloja tla će se uskoro prekinuti, kaže naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Maja Celing Celić
  • 4.025
  • 471
  • 0

Tijekom proteklih sedam dana akumulacija topline bila je veća od prosjeka i to uz Jadran za 5 do 10%, na istoku i zapadu Hrvatske 10 do 20%, a u gorju 30 do 40%. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju te uz Jadran do 24℃, a na istoku i zapadu Hrvatske i do neuobičajeno visokih 27℃. No, jutra su ipak bila hladna. Na 5 cm od tla jutarnja se temperatura spustila ne samo u gorju, nego i na zapadu ispod točke smrzavanja, pa je izmjereno -3℃. Na istoku Hrvatske izmjereno je -4℃. I zato su ponegdje povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom, a nepokrivene folijom stradale.

Oborine je bilo, ali su ukupno izmjerene količine tako male da nisu utjecale na promjenu vlažnosti tla. Ukupne količine kreću se na istoku i zapadu te uz Jadran od 1 do 4 mm, a u gorju od 2 do 5 mm. Vrijedno je istaknuti kako je ukupno ovog mjeseca, tj. do danas (29.04.2020.) ukupno na istoku i zapadu, te u gorju bilo 2 do 4, a uz Jadran samo 2 do 3 dana s pojavom oborine. Ukupno izmjerene količine znatno su manje od prosjeka za ovaj mjesec pa nas ne čudi da ratarske i povrtlarske kulture trpe od nedostatka vode u tlu.

U danima koji dolaze akumulacija topline bit će na istoku, u gorju te uzduž Jadrana u okvirima višegodišnjeg prosjeka. Do subote će dnevne vrijednosti temperature zraka narasti u gorju do 16℃, uzduž Jadrana 21℃, a na istoku i zapadu do 23℃. Tijekom subote i nedjelje malo će zahladnjeti. Temperature kako na kopnu, tako i uz more, neće prelaziti 20℃. No, već u utorak slijedi ponovno osjetno zatopljenje pa će temperature narasti na istoku i zapadu ponovno i do 24℃.

Opasnost od pojave mraza još uvijek nije prošla. Ako se ostvare predviđanja nekih prognostičkih modela u ponedjeljak bi se temperatura zraka pri tlu ne samo u gorju, nego i na zapadu Hrvatske tijekom ranih jutarnjih sati mogla spustiti ispod točke smrzavanja. Dakle, savjetujemo Vam da noću povrtlarske kulture prekrijete odgovarajućom folijom kako ne bi stradale od eventualne pojave mraza.

Jedno duže razdoblje suhog sjetvenog sloja tla uskoro će se prekinuti. Oborinama, ponegdje već od sutra pa sve do nedjelje razveselit će se ratari i povrtlari. Najveće količine očekujemo da će pasti na istoku Hrvatske i to u nedjelju. Kolike će biti ukupne količine u idućih četiri dana u cijeloj Hrvatskoj, teško je napisati. Bojimo se da neće biti dovoljne odnosno tlo se sigurno na istoku i zapadu Hrvatske, ali i uzduž Jadrana neće zasititi vodom do poljskog vodnog kapaciteta.

Žao mi je što se to mora istaknuti, ali već odavno nam je poznato kako je pojava suše na prostoru Hrvatske sve češća. Da, to je jedna u nizu već prisutnih klimatskih promjena u Lijepoj našoj na koju se moramo naviknuti i na vrijeme pripremiti.     


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.