Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.06.2022. 13:30

Epizoda vrućih dana se nastavlja, a dokad će trajati?

Prisutnost toplinskog vala sve je češća, te se moramo naviknuti da boravak na otvorenom ne bude od 11 do 16 sati.

Foto: Martina Popić
  • 2.411
  • 100
  • 0

Protekli su dani bili izrazito vrući. Dnevna temperatura zraka narasla je u Osijeku i Zagrebu do 35℃, a u Komiži i do 37℃. Vrijedno je istaknuti kako se tlo na kojem nema vegetacije na 5 cm dubine zagrijalo u Slavonskom Brodu do 40℃, Krapini do 41℃, a u Splitu i do 48℃.

Kako je kiše bilo od 1 do 8 mm na istoku  i sjeverozapadu, na tlu su se pojavile pore koje još više ubrzavaju gubitak ionako vrlo malih količina vlage u tlu procesom evaporacije. Samo svakodnevnim navodnjavanjem biljkama s kratkim korijenovim sustavom omogućili smo normalne uvjete za preživljavanje. Jutra su u cijeloj zemlji bila topla s temperaturama koje su se spustile na vrijednosti veće od 20℃. Akumulacija topline bila je u cijeloj zemlji veća od prosjeka za 20 do 30 posto. 

Dani koji dolaze i dalje će biti suhi i vrući. Vjerojatnost za pojavu kiše u cijeloj zemlji sve do početka druge polovice idućeg tjedna je vrlo mala. Sutra je u Osijeku i Zagrebu opasnost od toplinskog vala velika. Tijekom vikenda dnevna će temperatura zraka narasti na istoku i sjeverozapadu i do 34℃. Početkom druge polovice idućeg tjedna ipak postoji vjerojatnost za pojavu kiše na istoku i sjeverozapadu, ali i dalje ne uzduž Jadrana.

Dakle, epizoda vrućih dana se nastavlja i sigurno će trajati do sredine idućeg tjedna.

Suhi i vrući dani pogodovat će samo voćarima i vinogradarima koji nastavljaju obavljati preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika. Savjetujemo da se prskanja obavljaju rano u jutro ili kasno poslije podne kada sijanja Sunca više nema.

Mislimo da ne treba ponavljati kako se navodnjavanje kultura mora obavljati tijekom jutra i kasno poslijepodne. Pore na tlu moraju se plitkom obradom tla zatvarati. Zbog velikog indeksa opasnosti od sunčevog zračenja boravak na otvorenom ne bi trebao biti od 11 do 16 sati. To je vrijeme kad bi se morali odmarati u hladovini.

Kako je i stoci vruće, njihove nastambe se moraju provjetravati.  


Tagovi

Agro prognoza Toplinski val Vrijeme Vruće Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?