Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.12.2020. 13:30

Dani koji slijede obilovat će oborinama, očistite odvodne kanale

Uzduž Jadrana moguće su i bujične poplave, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. A što je s ostatkom zemlje?

Foto: Vedran Stapić
  • 1.201
  • 118
  • 0

Proteklih su dana jutra bila vrlo hladna. Pri tlu se temperatura zraka tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Zadru na -3℃, Krapini -7℃, Osijeku -8℃, a u Gospiću i na -9℃. I upravo zato voda u cijevima na otvorenom sigurno se smrznula, a cijevi popucale. No, šteta će sigurno biti u plastenicima i staklenicima koji se noću nisu zagrijavali, a gdje se uzgajaju povrtlarske kulture.

Vjerujemo da ozime ratarske kulture nisu stradale, jer one podnose znatno niže temperature zraka.

Oborina je proteklih sedam dana bilo vrlo malo. Na istoku i zapadu zemlje palo je tek 1 mm, ali ozime kulture ipak nisu trpjele od nedostatka vode u tlu. No, zato su količine na otocima ponegdje bile obilne. U Komiži je ukupno izmjereno 32 mm.

Dani koji slijede obilovat će oborinama. Očekujemo kako će najviše pasti uzduž Jadrana, pa su u nekim mjestima moguće i bujične poplave. No, i pojava erozije tla nije isključena. Kako bi eventualne štete bile što manje, savjetujemo da se što prije očiste odvodni kanali, a po potrebi i prokopaju novi. Sutra će snijega na tlu biti ne samo u gorju, nego ponegdje i u nizinama na zapadu zemlje. Dječja radost trajat će kratko, jer se neće dugo zadržati na tlu.

Ako krećete na put kroz gorje, moramo vas upozoriti da će tamo vladati uvjeti kad je zimska oprema obvezna. Na zapadu zemlje tijekom ranih jutarnjih sati ponegdje može biti poledice. Temperature zraka pri tlu još i u petak spustiti će se ispod točke smrzavanja. Hoće li se spustiti na -1℃ ili na -2℃ malo je važno. Najava zaleđenih kolnika mora biti upozorenje da se i prilazi našim domovima moraju posipati solju.

Voćarima savjetujemo da obiđu svoje nasade te otresu snijeg sa grana. Naime, ovaj će biti mokar, a time i težak. Grane pod teškim snijegom lako se lome.

Epizoda hladnih dana uskoro prestaje. U subotu očekujemo da će temperatura zraka narasti na kopnu do 13℃, a uzduž Jadrana i do 15℃. No, tlo će ponegdje biti vrlo vlažno. Kako ozime kulture ne bi trpjele od viška vode u tlu, odvodne kanale treba što prije malo očistiti.

Na hladne dane, ali i pojavu snijega ovog se mjeseca ne moramo ljutiti. Jedna stara pučka izreka kaže: "Ako u prosincu nije snijeg i zima, tada u ožujku i travnju zločestog vremena ima".


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]