• Hortikultura
  • 25.10.2019. 07:30
  • Austin, Teksas

Može li rad s biljkama pomoći bivšim zatvorenicima?

Novo istraživanje pokazuje da bi hortikultura mogla biti učinkovito preventivno sredstvo koje će smanjiti recidivizam odnosno da se osuđenici nakon izlaska iz zatvora ne vrate starim navikama pa i opet iza rešetaka.

Foto: Julijana El Omari/Ilustracija
  • 789
  • 57
  • 0

Više puta se pokazalo da vrtlarstvo utječe na raspoloženje. Postoji nešto u vezi s radom s biljkama, zemljom, vodom, gnojivom što potiče dobre raspoloženje, a sada se kroz istraživanje pokušava odgovoriti može li hortikultura pomoći osuđenicima da se nakon izdržavanja kazne ne vrate kriminalu. Odnosno, da se smanji stopa recidivizma. 

Studija objavljena u časopisu Američkog društva za hortikulturnu znanost, bavi se upravo hortikulturom i kako ona utječe na stopu recidivizma - hoće li oni koji su pušteni iz zatvora na kraju biti ponovo osuđeni? Ideja o korištenju nekog oblika poljoprivrede u zatvorima koristi se već neko vrijeme. Poznati strogi zatvor u državi San Quentin u Kaliforniji, primjerice, ima desetljeće star program koji uključuje vrtlarstvo, kao i tečajeve uzgoja biljaka, dizajniranja, izrade plana proračuna pojedine poljoprivredne proizvodnje i još mnogo toga.

Istraživanja obavljena na području Texasa, u okrugu Hays kojemu pripada i grad Austin, pokazala su da je otprilike polovica agencija za pružanje usluga u zajednici bivšim zatvorenicima ponudila neku vrstu vrtlarske ili druge poljoprivredne opcije. To nisu uobičajeni, cjeloviti vrtlarski programi već se odnose na plijevljenje, grabljanje lišća ili košnju trave odnosno malčiranje, prenosi ModernFarmer.

Prema prvim podacima, čini se da programi zajedničke usluge u vanjskim okruženjima pomažu više od zatvorenih programa. Programi komunalnih usluga temeljeni na biljkama bili su nevjerojatno korisni. Recidivizam nije jednostavan koncept, ali studija već sad otkriva da bi rad s biljkama mogao biti dragocjeno preventivno sredstvo za povratak starim navikama. Pa i ponovnom vraćanju u zatvor. 

Poljoprivredom do resocijalizacije: Vrhunska vina, svinje, ovce, med iz Kaznionice u Lepoglavi

Poljoprivreda nije nepoznata ni hrvatskom kaznenom sustavu. Primjerice, samo se na uzorno organiziranom poljoprivrednom gospodarstvu Kaznionice u Lepoglavi godišnje uzgoji više od 400 svinja, dvjestotinjak ovaca s janjadi i još toliko bikova. Zatvorenici, u sklopu radne terapije, obrađuju 92 hektara poljoprivrednog zemljišta, brinu o šumama i vinogradima, a godišnje proizvedu tonu visokokvalitetnog meda. Gospodarska djelatnost Kaznionici tako donosi prihod od čak 12 milijuna kuna godišnje, koji se namjenski ulaže u poboljšanje proizvodnje i uvjeta boravka zatvorenika.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Vrtlarstvo Recidivizam Preventivne mjere Osuđenici