Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaznionica u Lepoglavi
  • 17.10.2018. 07:30

Poljoprivredom do resocijalizacije: Vrhunska vina, svinje, ovce, med iz Kaznionice u Lepoglavi

U lepoglavskoj kaznionici posebno su ponosni na svoju proizvodnju vrhunskih vina sa zaštićenim geografskim porijeklom, za koje su dobili niz priznanja na sajmovima i izložbama vina. Zlatna žutica ove godine nije poštedjela ni njihove vinograde koje će obnoviti zahvaljujući sredstvima dobivenim iz podmjere 5.2. Programa ruralnog razvoja.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.767
  • 159
  • 0

Na uzorno organiziranom poljoprivrednom gospodarstvu Kaznionice u Lepoglavi godišnje se uzgoji više od 400 svinja, dvjestotinjak ovaca s janjadi i još toliko bikova. Zatvorenici, u sklopu radne terapije, obrađuju 92 hektara poljoprivrednog zemljišta, brinu o šumama i vinogradima, a godišnje proizvedu tonu visokokvalitetnog meda. Gospodarska djelatnost Kaznionici tako donosi prihod od čak 12 milijuna kuna godišnje, koji se namjenski ulaže u poboljšanje proizvodnje i uvjeta boravka zatvorenika.

"Kaznionica ima 92 hektara obradivih površina, od čega se na 65 hektara uzgajaju ratarske kulture - žitarice i kukuruz, u plastenicima uzgajamo povrtne kulture, upravljamo s 410 hektara šuma, imamo značajnu stočarsku proizvodnju, proizvodimo i med, a posebno smo ponosni na naše vinograde iz kojih godišnje dobivamo 20 tisuća litara vina kvalitetnih sorti. No, poljoprivredna proizvodnja je tek dio naših gospodarskih djelatnosti koja uključuje i drvoprerađivačku radionicu, metalsku i radno - terapijsku radionicu.

Godišnje uzgoje više od 400 svinja

Gospodarska djelatnost Kaznionice izuzetno je važna za uspješnu resocijalizaciju zatvorenika, a donosi nam i prihod koji ulažemo u unapređenje proizvodnje te poboljšanje uvjeta u zatvoru. Tako smo samo u posljednje četiri godine investirali više od 800 tisuća kuna iz tog izvora", istaknuo je Dražen Posavec, upravitelj Kaznionice u Lepoglavi.

Rad je važan čimbenik resocijalizacije zatvorenika

Zahvaljujući ovoj poljoprivrednoj proizvodnji osigurana je kvalitetna prehrana zatvorenika, te energetska neovisnost Kaznionice, jer primjerice, iz šuma kojima upravljaju godišnje izvuku 3.200 kubika bukove mase, koju koriste za potrebe radionice te tehnološko drvo kojim se grije kompleks zatvora u Lepoglavi. Zatvorenici koji obavljaju ove poslove smješteni su u poluotvorenom objektu u Čretu, na Bitoševlju te u šumi Ivančica.

"Gotovo 90 posto radno sposobnih zatvorenika je radno angažirano, budući da je to glavni čimbenik njihove resocijalizacije. Za svoj rad oni primaju naknadu prema Zakonu o izvršenju, a osamdesetak zatvorenika godišnje školuje se za poljoprivredna zvanja, primjerice, za vinogradare, voćare, povrtlare, uzgajivače svinja, pčelare, odnosno za pomoćne kuhare i konobare, za što stječu uvjerenje o osposobljenosti, koje im omogućuje da nakon izdržane kazne dobiju primjereno zaposlenje", naglasio je Ivan Druško, voditelj Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika.

Značajna ulaganja u proizvodnju vrhunskih vina

U lepoglavskoj kaznionici posebno su ponosni na svoju proizvodnju vrhunskih vina sa zaštićenim geografskim porijeklom, za koje su dobili niz priznanja na sajmovima i izložbama vina. Kaznionica je u posljednjih desetak godina uložila značajna sredstva upravo u unapređenje proizvodnje vina, za što su dobili i sredstva iz fondova Europske unije.

"Samo u posljednje četiri godine uložili smo u novi rashladni sustav, kupili smo nove muljače, preše, pumpe, suđe, uredili smo podrum zgrade u Čretu, koji je star više od stotinu godina. Ove smo godine kupili novu čepilicu za boce, kako bismo se prilagodili tržištu koje traži aluminijske čepove. Nažalost, zlatna žutica vinove loze nije poštedjela ni naše vinograde, pa smo bili prisiljeni ukloniti zaražene trsove. Za obnovu tog vinograda prijavili smo se na podmjeru 5.2., Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima odnosno tip operacije 5.2.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Projekt nam je odobren, iza nas je i faza provjere, te sada očekujemo isplatu 48 tisuća kuna za obnovu ovog zaraženog nasada, koju planiramo na proljeće 2020. godine", istaknuo je Stjepan Biškup, voditelj poljoprivredne proizvodnje u lepoglavskoj kaznionici.

Za svoja su vina primili brojna priznanja

Kaznionica u Lepoglavi dobila je sredstva za restrukturiranje vinograda iz Vinske omotnice, a projekte je prijavila i na druge mjere Programa ruralnog razvoja, odnosno na tip operacija 4.1.2. i 4.1.1., no iako su prošli na natječaju, sredstva im ipak nisu dodijeljena.

"Prolazimo na natječajima, ali novac ne dobivamo, jer je osigurano premalo sredstava. Budući da s novim ulaganjima ne možemo čekati, prisiljeni smo za nova ulaganja osigurati vlastita sredstva. Sada planiramo nabavu novog vinogradarskog traktora, te daljnja ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i unapređenje naše poljoprivredne proizvodnje", najavio je Dražen Posavec, upravitelj Kaznionice u Lepoglavi.


Fotoprilog


Tagovi

Kaznionica Lepoglava Radna terapija Ruralni razvoj Svinje Ovce Žitarice Vinograd Vino


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.