• Vrt i voćnjak
  • 07.03.2020. 18:00

Mjesec ožujak donosi radove u vrtu i voćnjaku

Iskusni poljoprivrednici znaju, no za amatere i hobi vrtlare donosimo kratke upute o radovima u vrtu tijekom ožujka.

Foto: Depositphotos/Parshko
  • 4.702
  • 535
  • 0

Ako gledamo prema meteorološkom kalendaru, proljeće je već počelo. Mjesec ožujak prvi je proljetni mjesec i osim lijepih sunčanih dana, donosi nam pregršt poslova u vrtu i voćnjaku. 

Prvo pripremite zemljište

Osim dobre volje i zasukanih rukava, potrebna vam je oštra motika ili štijača (ovisno kakvu zemljište imate) kako bi dobro pripremili tlo za sadnju. Za veće površine, trebat će vam motokultivator, u krajnjem slučaju zemljište možete i preorati. Na preorano zemljište najbolje je rasporediti tanak sloj zrelog stajnjaka i nakon toga dobro prekopati, a zatim dodati mineralnog gnojiva prema potrebi zemljišta. 

Zašto je važna analiza tla? Koji laboratoriji i po kojoj cijeni rade taj posao?

Glinovitim i zbijenim zemljištima potrebno je dodati organsko gnojivo, ali i određenu količinu pijeska. S druge strane, rastresitom tlu treba sloj humusa, treseta ili zrelog stajnjaka kako bi se popravila njegova struktura i kako bi se obogatilo mineralnim tvarima. Zemljišta brdsko - planinskih predjela koja sadrže komade kamenja trebalo bi obogatiti organskim gnojivom, zrelim stajnjakom, tresetom, a komade kamenja izvaditi i dodati humusa.

Što se sije u ožujku?

U prvom dijelu ožujka siju se: mrkva, špinat, blitva, grašak, luk, celer (može i sredinom mjeseca, ovisno o vremenskim prilikama), salata i čičoka. Polovina mjeseca idealna je za rotkvice, kopar, peršin, pastrnjak, dok je kraj mjeseca najbolji za sadnju kupusa, korabe i kelja.

Rana sjetva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Ožujak je idealan i za zasnivanje presadnica sezonskog povrća poput brokule, prokulice, cvjetače, kupusa, rajčice, krastavaca, patlidžana, lubenica i dinja.

Sjeme ovih kultura možete pronaći u poljoprivrednim ljekarnama ili ga možete potražiti kod iskusnijih povrćara. Sandučići ili gajbice s mješavinom pijeska i zemlje idealne su za presadnice, a postupak je sljedeći: u gajbice raspodijelite sjeme i blago ga gurnite u zemlju, zalijte ga i ostavite na sunčanom i toplom mjestu dok biljka ne proklija. Možete ih ostaviti i u stakleniku ili plasteniku koji se grije ili ih možete prekriti prozirnom folijom, celofanom ili plastičnim i staklenim zvonom.

Sjeme za presadnice posijte na vrijeme

Navedeni postupak je potreban kako biste osigurali što veću vlažnost i toplinu. Ako se odlučite za alternativu, što češće provjetravajte jer upravo ovakvi uvjeti pogoduju razvoju patogenih organizama. 

Sadnja ukrasnog i začinskog bilja

Kako bi vaša dvorišta bila ljepša, možete posaditi i neke vrste ukrasnog bilja poput ruža. Nije na odmet niti sadnja ljekovitog i začinskog bilja, naročito za gurmane.

Mjesec ožujak rezerviran je i za rezidbu voća i grmolikog bilja koje cvjeta tijekom ljeta (ruže, perena, živa ograda, hortezije). A svi ljubitelji voćnjaka trebali bi zasukati rukave i posaditi ih ako su uvjeti u zemlji odgovarajući. Oko stabala starih voćaka možete staviti kompost ili stajnjak i tako održati veću rodnost zemlje, suzbiti korove i održati vlagu u tlu. 

Što je važno u rezidbi voćnjaka: Pravila za početnike

Još jedna korisna stvar koju možete napraviti je kompostiranje, odnosno recikliranje biljnog otpada i otpada iz kuće. Kao finalni proizvod dobit ćete idealno prirodno gnojivo.


Tagovi

Ožujak Vrt Voćnjak Mineralno gnojivo Organsko gnojivo Kompost Sjetva Presadnice


Autorica

Matea Kopić

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

A ovako se borimo s rovcima (mrmcima), poslušala savjete naših čitatelja pa posadila flance rajčice... Pročitaj cijelu bilješku »