Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva sudovnjača
  • 07.10.2017. 09:00

Kako osušiti tikvu sudovnjaču?

Tikve sudovnjače je potrebno osušiti. Proces sušenja traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci ovisno o veličini tikve.

Foto: Pixabay/ignatov
  • 4.590
  • 68
  • 0

Tikve sudovnjače, vrg, plijene ljepotom svojih oblika i boja. Osušene tikve sudovnjače koriste se za izvlačenje vina i drugih pića iz buradi, za dekoracije, izradu suvenira, posuda, za rezbarenje i oslikavanje. Dobro osušene tikve mogu se čuvati 20 godina.

Berba plodova tikvi sudovnjača

Za sušenje se uzimaju plodovi od 100 do 500g. Suviše velike plodove je teško kvalitetno osušiti. Plodove tikve koji su bili izloženi mrazu i niskim temperaturama, a nisu u potpunosti dozreli ne treba uzimati za sušenje.

Sudovnjača - tikva nad tikvama

Tikve koje namjeravamo sušiti i sačuvati trebamo brati tek kada su potpuno zrele, u listopadu. Optimalan trenutak berbe je kada je plod smeđe boje, drška suha i da noktom ne možemo zaparati pokožicu ploda. Ubran plod mora na sebi imati dršku s nekoliko centimetara stabljike. Ukoliko je drška suviše duga možemo je skratiti, ali ne smije biti kraća od 5cm. Nakon berbe obratiti pažnju na manipuliranje plodom tikve. Tikva se ne smije bacati, gnječiti, pritiskati, na nju stavljati teški predmeti. Oštećena mjesta su ulazna vrata za uzročnike propadanja i truljenja ploda.

Sušenje tikvi

Nakon berbe tikvama možemo kratkotrajno ukrasiti stanove, kuće, terase. Bez sušenja trajnost tikvi je 2 mjeseca.

Površina ploda koji smo uzeli sušiti prvo se opere krpom namočenom toplom vodom s malo deterdženta. Prije sušenja površina plodova se može dezinfiicirati. Dovoljno je da se plodovi prebrišu krpom namočenom u alkohol.

Tikve koje sušimo trebamo čuvati na suhom i sjenovitom mjestu. Tikva ne smije biti izložena direktnim Sunčevim zracima. Vremenski period sušenja traje od 3 tjedna do nekoliko mjeseci ovvisno od veličine i oblika ploda. Znak da je plod tikve osušen je kada je protresemo začujemo zveckanje sasušenih sjemenki u unutrašnjosti ploda.

Za sušenje ploda tikve od izuzetnog značaja je cirkuliranje vazduha - ventilacija. Proces sušenja treba bti postepen. Proces dozrijevanja i sušenja se ne može ubrzati. Vlaga iz ploda postepeno izlazi kroz pore na površini ploda i kroz dršku. Postoji proces sušenja tikve u mikrovalnoj pećnici, ali tu se plodovi više peku nego suše i ovakvi plodovi se ne mogu dugo očuvati.

Prilikom sušenja neke tikve će imati neugodan miris. Držite tikvu na terasi, lođi. Podrumi, ormari, kuhinje nisu pogodni za sušenje.

Potrebno je pregledavati plodove

Povremeno izvršiti pregled plodova koje smo stavili na sušenje. Ukoliko na površini ploda primjetimo promjene u vidu pjega lagano ih pritisnemo prstom i ukoliko su mekane takve plodove odvojimo od plodova koje ćemo nastaviti sušiti.

Na površini ploda se pod utjecajem vlage koja se izdvaja iz ploda tiekom sušenja pojavljuje plijesan. Ovu plijesan možemo obrisati suhom krpom, ali će se iznova pojaviti.

Sušenje plodova ukrasnih tikvi traje od 3 tjedna do 6 mjeseci. Lagenarije - tikve sudovnjače ubrane u listopadu bit će suhe tek u ožujku. Na dužinu procesa sušenja utjecaj ima vrsta, oblik i veličina ploda.

Tretman osušenog ploda

Osušeni plodovi se trebaju potopiti u posudu s toplom vodom u trajanju od 5minuta. Prekriti krpom namočenom u toploj vodi i povremeno okrenuti tikvu i preliti toplom vodom. Nakon toga se žicom za suđe ostruže površinski sloj. Zbog namakanja u toploj vodi površinski sloj i sve nečistoće se lako ukanjaju. Ovako očišćen plod se ostavi da se prosuši.

Oštrim nožem sa dugom oštricom izreže se vrh tikve oko drške (peteljke). Otvor se može načiniti i uz pomoć bušilice. Otvor može biti okrugao, petokutan ili šestokutan. Okrugao otvor se koristi kada plod koristimo za čuvanje tekućine ili drugih materija. Okrugli otvor može se začepiti čepom od pluta odgovarajuće veličine. Petokutni ili šestokutni otvor koristi se kod izrade posude s poklopcem. Rez treba biti ukošen kako vrh ne bi upadao. Unutrašnjost dobro očistiti i istresti sjemenke.

Osušene plodove možemo oslikavati ili rezbariti. Za oslikavanje je najbolje izabrati tikve s ujednačenom bojom površine.

Osušen plod koji nećemo rezbariti ili oslikavati premaže se smeđom kremom za cipele, voskom ili lanenim uljem kako bi dobio lijepu nijansu i duže trajao.

Foto: Pixabay/ignatov


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.