Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva
  • 09.07.2017. 07:30

Sudovnjača - tikva nad tikvama

Plodovi tikve sudovnjače se koriste za izradu posuda, lampi, kućica za ptice, a mladi plodovi su izuzetno cijenjeni u gastronomiji.

Foto: Pixabay.com/Hans
  • 4.145
  • 218
  • 0

Tikva sudovnjača, Lagenaria siceraria je povrtnica koja je nepravedno zapostavljena. Pripada porodici Cucurbitaceae i srodnik je krastavca, lubenice, tikvica, dinje, masirače. Poznata je pod različitim nazivima: tikva sudovnjača, tikva zmijača, kineska tikva, vjetnamska tikva, indijski krastavac. Vodi podrijetlo iz Afrike.

Na našim prostorima plodovi ove tikve su korišteni kao posude, plovak za učenje plivanja, ali se u svijetu ova tikva koristi u gastronomiji. Drugi narodi više cijene ovu vrstu. U drevnoj Kini je bila izuzetno cijenjena, smatrali su je kraljicom povrća. Na carskom dvoru je uzgajana i korištena za izradu raznih posuda, a smatrano je da je izuzetna čast ako car posluži svog gosta pićem i jelom u ovakvim posudama.

Mladi plodovi imaju tanku koru, dok sa starenjem kora očvrsne.

Uzgajanje

Tikve sudovnjače su po zahtjevima slične ostalim tikvenjačama. Vegetacijski period traje 90 do 120 dana. Da bi osigurali dobar rast i razvoj potrebno je posaditi na osunčano mjesto sa dovoljno vlage, topline i svjetlosti. Ne uzgajati je u sjeni ili na mjestima gdje pušu hladni vjetrovi. Sije se na otvoreno kada prođe opasnost od mraza. Može se uzgajai iz rasada kao i sve tikvenjače.

Korijen je veoma dobro razvijen, moćan i prodire duboko u zemljište. Glavni korijen prodire u dubinu preko 80cm, a bočno se korijen širi i do 3m. Zbog ove karakteristike koristi se kao podloga za kalemljenje drugih tikvenjača, prvenstveno lubenice i dinje. Dobro uspjeva na rahlim, humusom bogatim zemljištima.

Na našim prostorima plodovi ove tikve su korišteni kao posude, plovak za učenje plivanja, ali se u svijetu ova tikva koristi u gastronomiji.

Biljka formira vriježe dužine preko 15m. Preporučuje se da se glavna vriježa prikrati kada dostigne oko 10m pa se na taj način potiče formiranje bočnih grana i zametanje plodova. Listovi su okruglasti, veliki. Za svoj rast zahtijevaju potporu kako bi formirani plodovi visili. Plodovi na površini zemljišta dobijvju deformiran oblik, postaju flekavi i podložni su propadanju. Zalijeva se do kraja kolovoza kako bi se omogućilo dobro zrenje plodova.

Cvijet i sjeme

Sudovnjača cvjeta obilno tokom perioda srpanj - kolovoz. Cvijet je dosta krupan, bijele je boje i razlikuju se muški cvijet (na dugim drškama) i ženski cvijet. Oprašivanje se može poboljšati kada se oprašivanje vrši ručno. Sama biljka je veoma dekorativna. Ukoliko se mladi plodovi stave u kalup, zadobit će oblik kalupa.

Sjeme ima jak omotač i zato je dobro da se prije sjetve potopi oko pola sata u toploj vodi, prebaci u vlažnu piljevinu ili krpu gdje klija tijekom 2 do 3 dana. Od sjetve do nicanja može proći i mjesec dana zavisno od količine vlage. Dubina sjetve je oko 2,5cm.

U uzgajanju sudovnjače mogu se pojaviti bolesti (plijesni, fuzarioza, mozaični virus) i štetočine (lisne uši).

Berba i sušenje

Plodove tikve sudovnjače ne treba brati ako nisu potpuno zreli. Ovakvi plodovi su podložni propadanju. Potrebno je pričekati da se peteljka ploda u potpunosti osuši, a plod se bere sa nekoliko cm peteljke. Samom plodu neće smetati hladni jesenji dani, ali sjemenke propadaju na mrazu i niskim temperaturama.

Glavni korijen prodire u dubinu preko 80cm, a bočno se korijen širi i do 3m. Biljka formira vriježe dužine preko 15m.

Nakon branja zreli plod oprati sapunom i vodom, isprati, prebrisati i ostaviti na sušenje. Sljedećih 10 do 12 dana potrebno je plodove odložiti na tamno i promajno mjesto, a zatim tikve spremiti na mjesto gdje će ostati narednih 3 do 6 (10) mjeseci. Dužina perioda sušenja ovisi o veličin ploda. U tom periodu plod će se u potpunosti osušiti, zelena boja se transformira u žutu ili smeđu. Plodovi trebaju biti poredani u jednom sloju, da se ne dodiruju i treba ih redovno nadgledati i okretati. Plodovi koji pokazuju znakove propadanja (trulenja) ukloniti.

Plodovi su u potpunosti suhi kada se čuje zveckanje sjemenki u unutrašnjosti kada protresemo plod.

Kada se tikva otvori, ukloniti osušeno unutrašnje tkivo i sjemenke. Ukoliko se osušen plod dalje obrađuje bušilicama potrebno je isprati unutrašnjost vodom kako bi se smanjila količina prašine.

Upotreba tikve sudovnjače

U posudama od tikve sudovnjače voda ostaje duže svježa, a produžava se trajnost kiselog mlijeka.

Izuzetno je cijenjena u gastronomiji Kine, Vijetnama, Japana, Italije, Arapskih zemalja. Mladi plodovi su ukusniji od plodova tikvice. Osim plodova koristi se lišće i mlade stabljike. Plodovi sadrže 85 do 95% vode, ugljikohidrate, bjelnačevine, razne vitamine (C, vitamine B kompleksa), minerale (kalcij, magnezij, željezo). Njezina konzumacija blagotvorno djeluje na poboljšanje metabolizma. Od sjemenki tikve sudovnjače u Africi pripremaju slatkiš.

Može se koristiti za dekoraciju, da se od nje izrađuju različiti predmeti: posude, čaše, šalice, lule, lampe, lusteri, kućice za ptice, saksije...

Foto: Pixabay.com/Hans


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na prostorima zagrebačkog velesajma otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije #CroAgro te sajmovi hrane i zdravog življenja kojem je zemlja partner Indija, najmnogoljudnija zemlja svijeta, a koji će od 30.... Više [+]