Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtni alat
  • 21.02.2020. 07:30

Kako očistiti, naoštriti i održavati vrtni alat?

Čistoća vrtnog alata važna je kako njime ne bi prenijeli korove i biljne bolesti, a čišćenjem ga štitimo od hrđe i produljujemo mu vijek trajanja.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 2.453
  • 90
  • 0

Vrtni alat treba temeljito očistiti nakon korištenja, a preporučljivo je čistiti ga nakon svake uporabe. Radovi u vrtu se učinkovitije obavljaju ako su alati čišći, a svaki onaj koji ima vijke, matice, lance, noževe ili lopate zahtijeva redovito održavanje. To također uključuje i kosilice, škare za orezivanje voća i živica, sjekire i sl.

Važno je očistiti prljavštinu i hrđu

Važan prvi korak je uklanjanje sve prljavštine koja se nakupila na alatu jer se njome prenose korovi i razne biljne bolesti. Također, nečistoća privlači vlagu i zadržava ju što dovodi do brze korozije (hrđe) metala. Ako alat ima pokretne dijelove, treba ih prije čišćenja rastaviti. Žičanom četkom očistiti prljavštinu te hrđu sa svih metalnih površina, a za uklanjanje tvrdokorne hrđe možete koristiti čeličnu vunu, dok na većim alatima možete upotrijebiti i brusni papir. Nakon toga, treba ga temeljito osušiti kako bi se spriječilo nakupljanje vlage. Možete ga prebrisati ručnikom, krpom ili ostaviti da se suši na suncu.

Poliranje drvenih ručki i metala

Drvene ručke je potrebno ispolirati brusnim papirom srednje jačine što će pomoći u uklanjanju oštećenog sloja i "zakinutih" dijelova, ako se ne želite ozlijediti na iverje. On se može koristiti i za uklanjenje hrđe koja bi još mogla ostati na pukotinama i površini, a njime se može polirati i metal. Nakon završetka brušenja treba obrisati sve ostatke s metala ili drva na alatu te ih nauljiti. Metalne dijelove nauljiti s nekim strojnim uljem, a za drvo se može koristiti laneno.

Oštrenje alata važno za održavanje njihove funkcije

Nakon čišćenja i poliranja važno je naoštriti alat. Prilikom oštrenja treba zadržati izvorni kut ili nagib. Za oštrenje škara se može koristiti brus na način da se ukošena strana oštrice trlja prema brusu i zakrivljenim pokretima trljati oštri rub oštrice prema brusu. Važno je oštriti alate na kraju svake sezone kako biste ih dugo održavali u funkciji, a ako to niste obavili na kraju prošle sezone možete i prije početka nove.

Kakve škare za rezidbu je najisplativije kupiti?

Za oštrenje motika, štijača i lopata koristi se električna, najčešće hobi brusilica ili ručna srednje gruba do gruba turpija. Dok se oštre noževi, ne preporuča se korištenje ulja. Ono se koristi nakon oštrenja i čišćenja.

Podmazivanje alata je jedan od najvažnijih koraka kada je riječ o čišćenju i zaštiti. Upotreba maziva produžit će njegov vijek i osigurati mu učinkovite performanse te ga čuvati od korozije.

Čist alat čuvajte u pijesku

Nakon završetka s čišćenjem za preventivno održavanje važno je nakon korištenja alat isprati vodom ili ga očetkati žičanom četkom. Mokra zemlja jedan je od glavnih razloga hrđanja pa se preporuča čuvati ga u pijesku. Ukoliko se na njega zalijepi smola možete ju učinkovito očistiti razrjeđivačem boje.

Alat, pogotovo onaj manji poput škara za rezidbu je najbolje objesiti na zidove šupe, garaže i sl. Osim što će mjesto za odlaganje izgledati ljepše i urednije, na taj će način biti zaštićeni od oštećenja, hrđanja i vlage. Osim toga, ako stoje obješeni na zidu bit će više prostora za ostale vrtne potrepštine. I drugi, veći alat možete objesiti na zid, ali pazite da su čavli ili vijci dobro učvršćeni kako bi na zidu stabilno stajao. 

Produžite vijek trajanja vrtnom alatu

Vrtni alat treba očistiti nakon svake upotrebe, ali zbog nedostatka vremena treba se pobrinuti da to bude barem jednom u nekoliko tjedana jer ćete njegov vijek produžiti jedino ako ga redovno održavate.

Čišćenje samo po sebi nije dovoljno za dugi vijek trajanja, stoga pazite da ih podmažete i da ih zaštitite od okolišnih čimbenika koji uzrokuju njihovo habanje i koroziju. Nakon čišćenja alat treba čuvati na suhom mjestu bez vlage.


Tagovi

Vrtni alat Čišćenje alata Kako Oštrenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.