Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zmije
  • 09.05.2024. 07:30

Kako držati zmije podalje vrtova i voćnjaka?

Kontroliraju štetnike i održavaju prirodnu ravnotežu ekosustava. No, malo kome je svejedno kada ih vidi u svom okruženju. Evo savjeta kako ih udaljiti

Foto: Depositphotos/wollertz
  • 25.069
  • 1.293
  • 0

Zmije imaju važnu ulogu u ekosustavima, a samim tim i u vrtovima i voćnjacima. 

Zašto su korisne? 

One kontroliraju štetočine poput miševa, voluharica, štakora, žaba, puževa i drugih malih životinja koje mogu oštetiti usjeve ili voće te tako održavaju prirodnu ravnotežu. Na ovaj način smanjuju upotrebu pesticida, ali i sudjeluju u razgradnji organskog materijala poput lešina životinja ili biljnog otpada te obogaćuju tlo. 

No, malo kome je svejedno kada ih vidi u svom okruženju, posebno onima koji nisu upoznati s njihovim vrstama. Tako ima onih koji od obične bjelouške (naslovna fotografija, op.ur.) vide riđokovu i prvo što će napraviti je poželjeti ju nabosti na vile

Ako ste primijetili veći broj zmija u svom vrtu ili voćnjaku te ako ih se jako bojite, evo nekoliko savjeta kako ih držati podalje. 

6 preporuka za odvraćanje zmija 

1. Dolaze na hranu

Uklonite izvore hrane koje će privući miševe, voluharice, štakore i gore navedene životinje. Jer, tamo gdje ima njih, moguće je da će doći i zmije. Očistite sve ono što ih može privući, pa čak i ambalažu od hrane, hranu za ljubimce, hranilice za ptice i sl. Obratite pažnju i na komposter. 

2. Vole vodu

One vole vodu pa će se pojaviti u jezercu, fontani ili čak udubini u zemlji gdje se skuplja kišnica. Prekrijte posude u kojima držite vodu za zalijevanje. 

3. Uklonite skloništa

Skrivaju se na vlažnim i tamnim mjestima, uz veliko kamenje, ispod hrpe lišća, balvana, starih grana, praznih posuda za cvijeće i sl. Neće se dugo zadržavati ako se nemaju gdje sakriti. 

4. Visoka trava

Redovito kosite visoku travu jer se ondje sklanjaju od grabežljivaca kao što su sove i jastrebovi. 

5. Predatori kao pomoćnici

Privucite njihove prirodne neprijatelje tako što ćete postaviti T motku na strateškim mjestima oko vrta i voćnjaka. Sove ili jastrebovi rado će sjesti na njih, kao na osmatračnicu, u potrazi za plijenom. 

T-motka brani polje od glodavaca - koliko ih treba po hektaru?

6. Biljke pomoćnici

Navodno ih odbijaju određene biljke zbog svog mirisa, iako za to nema znanstvenih dokaza. Neke od njih su češnjak, crveni luk, ružmarin, pelin, limunska trava, neven, bosiljak, kadulja, đumbir, timijan. 

A ako ju sretnem?

U slučaju da sretnete zmiju, nemojte ju tjerati, udarati i slično, ona se boji jednako kao i vi, možda i više. U samoobrani vas može napasti i ugristi. Ostanite smireni i lagano se udaljite.


Tagovi

Zmije u vrtu Zmije u voćnjaku Odbijanje zmija Tjeranje zmija Predatori Zmije u dvorištu Korist zmija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja