Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 22.02.2024. 07:30

Kako brinuti o jagodama u rano proljeće?

Da biste osigurali zdrav rast i obilne plodove, jagode zahtijevaju određenu brigu koja započinje već sada

Foto: Depositphotos/mashiki
  • 13.719
  • 693
  • 0

S obzirom na nadprosječno visoke temperature, započeo je i razvoj vegetacije jagoda. U rano proljeće, nasad ovoga voća zahtijeva određene postupke kako bi se osigurao zdrav i uspješan rast. 

1. Čišćenje nasada

Prvo što trebate napraviti je pregledati i očistiti nasad. Uklonite sve suho lišće, propale i oštećene biljke kao i ostatke organskog materijala koji se nakupio tijekom zime. Na ovaj ćete način spriječiti bolesti i štetnike te potaknuti zdrav rast biljke. Također, otkinite stolone koji iscrpljuju matični grm jagode. Pritom budite pažljivi da ne oštetite biljku. 

2. Gnojidba i prihrana

U ovo doba godine jagode trebaju hranjive tvari kako bi se zdravo razvijale i davale obilne plodove. U rano proljeće možete dodati ekološko ili konvencionalno gnojivo koje je posebno formulirano za ovu vrstu voća. One u svom početnom rastu trebaju dušik i kalij, a kasnije tijekom rasta prihranjivanje jer imaju plitak korijen te su im potrebni i magnezij i kalcij. 

3. Dobri susjedi

Zemlju oko jagoda prorahlite okopavanjem ili prozračivanjem. Između njih posadite češnjak ili luk koji poboljšavaju njihov okus i odbijaju štetnike. Jagode vole rasti i uz mahunarke, a od začinskog bilja uz timijan, kopar, komorač, kadulju i metvicu. Nikako ih ne sadite u blizini kpusnjača jer će jagode usporiti njihov rast. 

Uzgoj jagoda: Kako do većeg uroda?

4. Zaštita od mraza

Nakon čišćenja, u slučaju da postoji prijetnja od pojave jačeg mraza, razmotrite mjere za zaštitu nasada agrotekstilom, niskim tunelima, plastičnim folijama i sl.   biljaka tkaninom ili korištenje protumračnih sustava.

5. Potreba za vlagom 

Provjerite vlažnost tla i zalijevajte prema potrebi. U rano proljeće, biljke mogu imati veću potrebu za vlagom dok se pripremaju za aktivni rast i cvatnju. Iako jagode jako vole malčiranje slamom (engl. strawberries, bobice sa slame) za sada ih nemojte malčirati jer se uslijed previše vlage mogu pojaviti gljivična oboljenja. 


Tagovi

Uzgoj jagoda Čišćenje jagoda Zaštita od mraza Gnojidba jagoda Prihrana jagoda Dobri susjedi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.