Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bundeva
  • 18.10.2020. 10:30

Bundeva: Zdrava, hranjiva i vrlo korisna!

Vjesnica jeseni - bundeva, koristi se u hranidbi životinja i prehrani ljudi, za slatka i slana jela, za jačanje imuniteta, kao hrana za bebe, maska za lice i to nije sve. Istražite više u tekstu.

Foto: Depositphotos/artyooran.gmail.com
  • 1.165
  • 233
  • 0

Kao što visibaba najavljuje proljeće, tako je na neki način bundeva vjesnica jeseni i predstojeće zime. Riječ je o vrlo interesantnoj namirnici, jer se dovodi u dilemu je li voće ili povrće. I oni koji kažu da je voće, ali i osobe koje smatraju da je povrće neće pogriješiti, jer pripada grupi biljaka koja se naziva voćno povrće.

Inače, bundeva potječe iz Amerike, a tijekom XV stoljeća stiže i u Europu. U tom razdoblju koristila se isključivo za hranidbu domaćih životinja, a kasnije je postala vrlo važna i u ljudskoj prehrani. 

Postoji nekoliko vrsta bundeve, a najpoznatije su butternut, vijek trajanja joj je dvije godine, a zbog i zanimljivog izgleda koristi se i za ukras. Zatim ništa manje interesantna nije ni hokaido mala bundeva koja je jarko crvene boje i porijeklom iz Japana. Koristi se za slana i za slatka jela, a posebno je pogodna za potage.

Tikve, tikvice, bundeve i buče - uzgoj i berba

Također postoji i turban tikva koja je i jestiva i dekorativna, idealna za pečenje u pećnici, a može poslužiti i kao posuda zbog svog oblika. 

U Americi nezaobilazna je tijekom Noći vještica kada se dubi i izlaže kao ukras, a na Dan zahvalnosti pravi se tradicionalna pita od ovog "voćnog povrća". U čast joj se organizira festival u njemačkom gradu Ladvigsburgu.

Vrlo hranljiva i lekovita

Bundeva je vrlo hranjiva, a osim mesa, i njene sjemenke su izuzetno zdrave i korisne za ljudski organizam. Osobe koje imaju problema s viškom kilograma, trebale bi je jesti jer je odličan diuretik, a preporučuje se ljudima koji imaju probleme s bubrezima i upalom mokraćnih kanala. 

Vrlo je bogata karotenom, kao i mrkva te pomaže da ojačamo imunitet i poboljšamo vid. Uz karoten, ona sadrži i vitamine B1, B2, B3, B6, C, E, K, zatim folnu kiselinu te se preporučuje trudnicama, kao i minerale poput fosfora, kalija, kalcija i željeza.

Koliko je bundeva zdrava govori i podatak da je znanstveno dokazano kako je vrlo pogodna kao hrana za bebe i kao dopuna njihovoj prehrani.

Odlično djeluje i na kožu posebno na onu sklone bubuljicama i miteserima. Najjednostavnije rješenje je izrendati i izgnječiti sirovu bundevu i staviti je na lice. Ova maska treba ositati na licu minimalno 15 minuta, a zatim se ispere mlakom vodom.

Sjemenke kao zdrava grickalica

Nema te utakmice ili kino predstave kada se one ne grickaju, s tim da su sjemenke vrlo kalorične. Kada ih gulite pazite da ne skinete zelenkastu opnu jer se tamo nalazi najviše hranjivih sastojaka.

Kako brati i čuvati kraljicu jeseni - bundevu?

Vrlo su zdrava grickalica, ali ipak treba voditi računa o higijeni ruku, kako se pored zdravih sastojaka u organizam ne bi unijele i bakterije.

Naravno da ne treba zaboraviti ni na bučino ulje. Ono je vrlo bogato omega 3 i omega 6 masnim kiselinama koje povećavaju energiju, a povoljno djeluju i na reproduktivne organe i središnji živčani sustav. 

I zato, ako je nemate u svom vrtu, sljedeći put kada ugledate bundevu obavezno je kupite, jer ćete uz pomoć nje lakše pregurati hladnije dane.


Povezane biljne vrste

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tikva

Tikva

Sinonim: Tikvica | Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Bundeva Hranjivo Ljekovito Tikva Buča


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.