Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba i skladištenje povrća
  • 15.08.2016. 07:30

Kako brati i čuvati kraljicu jeseni - bundevu?

Bundeve se mogu čuvati od 20 do 200 dana ovisno o sorti, načinu uzgoja, berbe i uvjeta skladištenja.

Foto: Pixabay.com
  • 12.329
  • 361
  • 0

Bez obzira kako ih zvali, bundeve, buče, tikve - one su kraljice jeseni. Svake jeseni one nas oduševljavaju svojim oblicima, bojama i veličinama.

To su jednogodišnje zeljaste biljke sa puzajućom, bodljikavom stabljikom. Listovi su srcasti, mogu biti perasto usječeni. Cvjetovi su žute boje i razlikuju se muški i ženski cvjetovi. Cvjeta tijekom srpnja i kolovoza, a sazrijeva od kraja kolovoza do sredine listopada. Oblik, boja, veličina i težina ploda ovisi o sorti. Unutar ploda nalaze se bijele sjemenke, a u sjemenki se nalazi bijela, zelenim omotačem presvučena, jezgra. Uzgajamo ih u vrtovima i kukuruzištima.

Plodovi se od davnina koriste u prehrani. Pokazala se kao izuzetna dijetetska namirnica koja je prava riznica mineralnih tvari: kalcij, kalij, bakar, fosfor, željezo i cink. Bundeva je korisno povrće bogato vitaminima i karotenom. Preporučuje se za konzumaciju mnogim bolesnicima. Od sjemenki se proizvodi ulje koje se odlikuje izuzetnom ljekovitošću.

Berba bundeve

Bundeve je najbolje brati kada su potpuno zrele. Vrijeme berbe ovisi o sorti i uvjeta uzgoja. Bundeve je potrebno ubrati prije pojave mraza. Plodovi koji izmrznu nisu pogodni za daljnje čuvanje. Biološka zrelost plodova se utvrđuje temeljem pregleda biljke i ploda. Listovi biljke bundeve trebaju biti žuti i sasušeni. Kora ploda treba biti tvrda i da se ne može zasjeći noktom. Boja zrelog ploda je sortna specifičnost.

Ukoliko plod udarimo prstom, kao lubenicu, čuje se šupalj zvuk. Drška ploda treba biti suha. Plodovi se mogu brati i ako nisu u potpunosti zreli i da dozrijevaju tijekom skladištenja. Oštećene plodove i plodove koji nisu dozreli najbolje je odmah iskoristiti.

Na ubranom plodu treba ostaviti dršku. Plodove koji su bez drške treba odvojiti i koristiti. Mjesto na kojem je bila drška predstavlja ulazna vrata za mnoge uzročnike bolesti.

Ukoliko je jesen suha i topla, to će utjecati na smanjenje vode u plodu i dugotrajnost plodova. Berbu treba obaviti po vedrom danu i ne brati mokre plodove. Da ne bi došlo do truljenja ploda tijekom rasta i zrenja ispod ploda podmetnuti komad daske, crijepa ili nekog drugog materijala koji će osigurati da plod nema direktan kontakt sa tlom.

Čišćenje bundeve

Plodove bundeve koji su ubrani treba pregledati i očistiti od nečistoća. Bundeve nije potrebno prati, već ih obrisati platnenom krpom. Prilikom manipulacije ne držati plodove za dršku, jer mogu otpasti. Ne bacati plodove da ne bi došlo do oštećenja. Manja oštećenja na plodu brzo zarastaju.

Čuvanje bundeve

Ovisno o sorti, plodovi bundeve mogu se čuvati od 20 do 200 dana. Na dužinu čuvanja, pored sortne pripadnosti, utječe način uzgoja, vremenski uvjeti i vrijeme berbe. Drška bundeve može se skratiti na dužinu 3 do 4cm, ali ne smije se u potpunosti odstraniti. Tijekom skladištenja plodovi će smanjiti težinu zbog gubitka vlage.

Nakon berbe i čišćenja plodove smjestiti u hladovinu tijekom dva do tri tjedna ili na osunčanom mjestu devet do 10 dana. U tijeku ovog perioda plod dozrijeva, gubi vlagu, a povećava se sadržaj vitamina i aromatičnih tvari. Temperatura treba biti oko 20°C. Najbolje je plodove bundeve smjestiti pod neki krov da ne pokisnu. Nakon tog perioda dozrijevanja i sušenja plod bundeve prebaciti na stalno mijesto, obično su to podrumi, šupe, skladišta, garaže, zatvoreni balkoni.

Temperatura prostora treba biti oko 10°C, a vlažnost od 60 do 80%. Plodovi se ne smiju međusobno dodirivati. Osigurati dobru ventilaciju prostora gdje se čuvaju plodovi. Redovno obavljati pregled i uklanjati plodove sa znakovima propadanja.

Ne dozvoliti da dođe do izmrzavanja plodova.

Foto: Pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Bundeva Skladištenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.