Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni terarij
  • 11.04.2020. 18:00

Biljni terarij: Izradite mini vrt u staklenoj posudi

Osim što izgleda privlačno i nije zahtjevno za održavanje, posađene biljke će poboljšati kvalitetu zraka u prostoriji.

Foto: JumpStory
  • 6.059
  • 152
  • 0

Biljni terarij je mali zatvoreni vrt u staklenoj posudi, a za njegovu izradu se može upotrijebiti svaka staklenka koja ima dovoljno velik otvor da se kroz njega može posaditi biljka. Osim što izgleda privlačno, poboljšat će i kvalitetu zraka u prostoriji, a nije zahtjevno ni održavanje jer je zalijevanje minimalno.

Sobne biljke za čišći zrak: Koje i koliko ih je dovoljno u prostoriji?

Važno je odabrati biljke koje imaju slične potrebe za vodom. Također, one trebaju bit sitne i tolerirati indirektno svjetlo. Najbolje su mlađe biljke jer imaju malen korijen, a i odgovarat će im plitko tlo.

Oblik staklenke

Staklene posude koje se koriste mogu biti različitih oblika i veličina. Postoje gotovi terariji, ali se mogu koristiti i razne boce, tegle, akvariji, vaze pa čak i žarulje. Važno je samo da kroz staklo može proći svjetlost.

Postoje otvoreni terariji za uzgoj sukulenata i kaktusa te zatvoreni za biljke koje vole vlagu.

Odabir biljaka za terarij

Pri odabiru biljaka vodite računa da joj ne treba direktna sunčeva svjetlost. Odaberite one sa što sličnijim zahtjevima za uzgoj. Preporuča se saditi manje biljke koje neće prerasti prostor unutar staklenke i voditi računa da ne dodiruju rubove posude.

Kako bi terarij izgledao što atraktivnije, odaberite vrste različitih visina, oblika i boje, a za veći efekt se može dodati mala paprat, mahovina ili sjemenke trave. Biljke koje najbolje uspijevaju u ovim uvjetima su mahovina, kućna srećica, afrička ljubica i mali fikus.

Za poluotvoren terarij dobar izbor su sukulenti i kaktusi, a na dno je potrebno staviti pijesak kako bi imitirao njihovo prirodno okruženje. Od biljaka mesožderki mogu se uzgajati venerina muholovka te one rodova Drosera i Pinguicula.

Biljke mesožderke treba zalijevati destiliranom vodom ili kišnicom

Postupak sadnje 

Prije sadnje staklenku treba dobro oprati i očistiti kako se ne bi stvarale gljivice i alge zbog vlažnog okruženja. Na dno se radi drenaže stavlja sloj krupnog pijeska ili šljunka debljine oko 2 cm te se dodaje supstrat za sukulente, vlažni kompost za lončanice ili pijesak za kaktuse.

Između šljunka i supstrata se može staviti i sloj ugljena koji čisti zrak od para koje se stvaraju pri razgradnji organskih materijala i spriječava izravan kontakt korijena s vodom koja se nakuplja na dnu. Sve ovo dodavajte pomoći lijevka kako ne biste uprljali rubove posude.

Biljke se nježno vade iz posude, a s korijena treba ukloniti višak zemlje. Treba napraviti rupu za sadnju u koju ćete ih pažljivo staviti, a supstrat oko njih se lagano pritisne štapićem ili žličicom.

Hidroponija u domu - sobne biljke koje mogu rasti u vodi

Kada su biljke posađene, zalijte ih i smjestite na neko mjesto s dovoljno svjetlosti pazeći da nije direktno na suncu ili blizu izvora topline poput peći, radijatora i sl.

Mašta radi svašta 

Možete raditi i razne reljefne konture pomoću supstrata ili koristeći kamenje, korijenje, komadiće drveta i slično. Terarij možete ukrasiti kamenčićima, grančicama, minijaturnim figuricama ili kućicama, ali i mini igračkama čemu će se veseliti najmlađi članovi kućanstva.

Kod terarija s lisnatim biljkama između njih se može saditi mahovina kako bi održala vlagu supstrata.

Održavanje terarija

Ukoliko je posuda otvorena, treba ju povremeno zalijevati - najčešće oko tri puta mjesečno, a zatvoreni tipovi trebaju malo vode. Njih treba zaliti jednom mjesečno i otvoriti na nakoliko sati dnevno.

Potrebno je i ukloniti sve suhe i opale listove, a ne preporuča se dodavanje gnojiva jer je cilj ovakvog uzgoja da biljka što sporije raste ili gotovo ni ne raste. 


Tagovi

Biljni terarij Biljke u staklu Mini vrt Vrt u staklenci Stakleni terarij Dekoracija Uzgoj sukulenata


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.