Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobne biljke
  • 29.03.2020. 07:30

Sobne biljke za čišći zrak: Koje i koliko ih je dovoljno u prostoriji?

Provedene su dvije studije o tome koliko je sobnih biljaka u prostoriji dovoljno kako bi zrak bio čišći. Saznajte i koje su to biljke.

Foto: Martina Popić
  • 8.878
  • 285
  • 1

Sobne biljke su već odavno poznate po tome da pročišćuju zrak u zatvorenom prostoru. Još davne 1989. godine NASA-ina studija je otkrila da mnoge biljke mogu ukloniti toksične tvari iz zraka kao što je formaldehid, benzen, amonijak. 

Veličina lišća utječe na pročišćavanje zraka

Bill Wolverton, NASA-in znanstvenik koji je proveo ovo istraživanje došao je do broja biljaka u prostoriji koje su dovoljne za čišći zrak. Naime, on preporučuje najmanje dvije biljke normalne veličine na oko 9 m2. Iako, što je biljka veća, to je bolje jer na pročišćavanje zraka utječe veličina lista, odnosno proces fotosinteze. 

Još jedna studija od strane Hort Innovationa otkrila je da i jedna biljka u prosječnoj prosotriji od 20 m2 poboljšava kvalitetu zraka za 25%. Dvije biljke su donijele poboljšanje zraka za čak 75%, a više biljaka daje bolje rezultate. U većoj prostoriji od 64 m2 (dvosoban stan) bilo je potrebno 16 biljaka da osiguraju 75% poboljšanje kvalitete zraka, a 32 biljke su dale najbolje rezultate. Naravno, sve to ovisi o njihovoj veličini i kako je već ranije spomenuto, veličini listova. Također, u pročišćavanju pomaže i supstrat iz teglice ili posude za cvijeće.

Zlatni puzavac i filodendron pročišćuju formaldehid

Iako se vjeruje da sve biljke djeluju korisno, istraživači su otkrili nekoliko njih koje djeluju učinkovitije. Na primjer, zlatni puzavac i filodendron su vrhunski pročišćivači zraka kada je riječ o uklanjanju formaldehida, bezbojnog plina koji se oslobađa iz ljepila i smola, pogotovo na pločama iverica i drugih drvenih proizvoda. Formaldehid također emitiraju dim cigarete i lak za nokte kao i pjene za izolaciju, sintetički tepsi, karton, papir i sl.

Biljku pauk staviti u blizinu plinskih peći

Biljka pauk (Chlorophytum comosum) koju zovu još i zeleni ljiljan, smatra se jednom od najprilagodljivijih sobnih biljaka i najlakšim za uzgoj, a dobra je i za uklanjanje formaldehida kao i ugljičnog monoksida, benzena i ksilena. Kako piše gardeningknowhow, ovu biljku se preporuča staviti u prostoriju s kaminom, plinskim pećima i štednjacima.

Zlatni puzavac - lako uzgojiva sobna biljka koja uklanja toksine iz zraka

Spatifilum i krizanteme pomažu u uklanjanju tetrakloretilena, odnosno spoja koji se koristi u razrjeđivačima, ljepilima i sredstvima za kemijsko čišćenje.

Palma areka (Chrysalidocarpus lutescens) pruža i dodatnu korist jer povećava vlagu zraka.

Osim navedenih, biljke koje pročišćuju zrak su i paprati, bambus, dracena, svekrvin jezik, fikus benjamin i sl.


Tagovi

Sobne biljke Biljke pročišćivači zraka Fotosinteza Bolji zrak Biljka pauk Zlatni puzavac Filodendron Formaldehid


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.