• Sobne biljke
  • 29.03.2020. 07:30

Sobne biljke za čišći zrak: Koje i koliko ih je dovoljno u prostoriji?

Provedene su dvije studije o tome koliko je sobnih biljaka u prostoriji dovoljno kako bi zrak bio čišći. Saznajte i koje su to biljke.

Foto: Martina Popić
  • 1.924
  • 137
  • 1

Sobne biljke su već odavno poznate po tome da pročišćuju zrak u zatvorenom prostoru. Još davne 1989. godine NASA-ina studija je otkrila da mnoge biljke mogu ukloniti toksične tvari iz zraka kao što je formaldehid, benzen, amonijak. 

Veličina lišća utječe na pročišćavanje zraka

Bill Wolverton, NASA-in znanstvenik koji je proveo ovo istraživanje došao je do broja biljaka u prostoriji koje su dovoljne za čišći zrak. Naime, on preporučuje najmanje dvije biljke normalne veličine na oko 9 m2. Iako, što je biljka veća, to je bolje jer na pročišćavanje zraka utječe veličina lista, odnosno proces fotosinteze. 

Još jedna studija od strane Hort Innovationa otkrila je da i jedna biljka u prosječnoj prosotriji od 20 m2 poboljšava kvalitetu zraka za 25%. Dvije biljke su donijele poboljšanje zraka za čak 75%, a više biljaka daje bolje rezultate. U većoj prostoriji od 64 m2 (dvosoban stan) bilo je potrebno 16 biljaka da osiguraju 75% poboljšanje kvalitete zraka, a 32 biljke su dale najbolje rezultate. Naravno, sve to ovisi o njihovoj veličini i kako je već ranije spomenuto, veličini listova. Također, u pročišćavanju pomaže i supstrat iz teglice ili posude za cvijeće.

Zlatni puzavac i filodendron pročišćuju formaldehid

Iako se vjeruje da sve biljke djeluju korisno, istraživači su otkrili nekoliko njih koje djeluju učinkovitije. Na primjer, zlatni puzavac i filodendron su vrhunski pročišćivači zraka kada je riječ o uklanjanju formaldehida, bezbojnog plina koji se oslobađa iz ljepila i smola, pogotovo na pločama iverica i drugih drvenih proizvoda. Formaldehid također emitiraju dim cigarete i lak za nokte kao i pjene za izolaciju, sintetički tepsi, karton, papir i sl.

Biljku pauk staviti u blizinu plinskih peći

Biljka pauk (Chlorophytum comosum) koju zovu još i zeleni ljiljan, smatra se jednom od najprilagodljivijih sobnih biljaka i najlakšim za uzgoj, a dobra je i za uklanjanje formaldehida kao i ugljičnog monoksida, benzena i ksilena. Kako piše gardeningknowhow, ovu biljku se preporuča staviti u prostoriju s kaminom, plinskim pećima i štednjacima.

Zlatni puzavac - lako uzgojiva sobna biljka koja uklanja toksine iz zraka

Spatifilum i krizanteme pomažu u uklanjanju tetrakloretilena, odnosno spoja koji se koristi u razrjeđivačima, ljepilima i sredstvima za kemijsko čišćenje.

Palma areka (Chrysalidocarpus lutescens) pruža i dodatnu korist jer povećava vlagu zraka.

Osim navedenih, biljke koje pročišćuju zrak su i paprati, bambus, dracena, svekrvin jezik, fikus benjamin i sl.


Tagovi

Sobne biljke Biljke pročišćivači zraka Fotosinteza Bolji zrak Biljka pauk Zlatni puzavac Filodendron Formaldehid


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

od tisuća slika svojih biljaka nemoguće je izabrati jednu,ovo je moje carstvo u kojem sam radosni sl... Pročitaj cijelu bilješku »