Pregled prema aktivnim tvarima - Rodenticidi

Derivati kumarina su kumulativni otrovi te djeluju postepeno na glodavce, koji ugibaju uslijed unutarnjeg krvarenja nakon 5 - 7 dana od unosa u organizam. Koriste se proipanjem putova kojima se najčešće kreću štakori i miševi, kao gotovi mamci odnosno trovanje vode u zdjelicama, radi suzbijanja glodavaca u prostorijama. Slična su i svojstva klorfacinona, koji se osim u skladišt...

Pogledaj više...

Derivati kumarina su kumulativni otrovi te djeluju postepeno na glodavce, koji ugibaju uslijed unutarnjeg krvarenja nakon 5 - 7 dana od unosa u organizam. Koriste se proipanjem putova kojima se najčešće kreću štakori i miševi, kao gotovi mamci odnosno trovanje vode u zdjelicama, radi suzbijanja glodavaca u prostorijama. Slična su i svojstva klorfacinona, koji se osim u skladištima može koristiti i za suzbijanje poljskih glodavaca (u rupe, u hrpice međusobno udaljene najviše 10 m. i pokrivene slamom i sijačicom - 2 x 12 kg/ha ). Za rodenticide nisu propisane tolerance jer se ne smiju nalaziti u namirnicama niti u stočnoj hrani. Hrčak je proglašen zaštićenom životinjom.

RODENTICIDI KOJI NEMAJU DOZVOLU MINISTARSTVA KAO SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA NE SMIJU SE KORISTITI U SKLADIŠTIMA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA I ZA SUZBIJANJE POLJSKIH GLODAVACA.

Po akutnoj toksičnosti kumarinski rodenticidi pripadaju skupini opasnih, a po kroničnoj skupini najopasnijih ( LD 50 1,5 mg / kg ) spojeva. Kumatetralil S.O. = I, odnosno II (do 10 % d.t.). Vrlo male doze, ponovljene tijekom nekoliko dana, dovode do teških unutarnjih krvarenja izazvanih poremećajima u grušanju krvi oštećenih kapilara.Velike doze K1 vitamina djelotvorne su i kod ljudi i kod životinja otrovanih pripravcima na bazi kumarina. Slična je otrovnost klorfacinona. S.O. = I ( preko 1 % d.t.); II = ( 0,1-1 % d.t.); inače = III. Flokumafen, bromadiolon, brodifakum i difetialon pripadaju u skupinu antikoagulanata koji djeluju već nakon jednokratnog uzimanja. Djeluju brže, ali su znatno opasniji za ljude i toplokrvne životinje. Neke formulacije imaju dozvolu i za primjenu protiv poljskih glodara stavljanjem u njihove ( aktivne ) rupe. Bromadiolon S.O. = I; 0,008 – 0,25 % = II; ispod 0,008 % = III. Brodifakum S.O. = I ( iznad 0,005 %); inače = II. Flokumafen S. O. = I; do 0,005 % = III. Opasan za ptice, a naročito za pse. Ne smije se koristiti u polju. LD 50 = 0,4. Difetialon ( tio analog brodifakuma ) ima LD 50 0,6 ( d.t.). S.O. = I; 0,0025 – 0,125 % = II; ispod 0,0025 % = III. Sve vrste zatrovanih mamaca treba stavljati točno prema uputama i ne rasijavati. Ne smiju biti dostupni: djeci, domaćim životinjama i divljači. Treba spriječiti onečišćenje uskladištenih proizvoda i bunara.