Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Tiametoksam

Izraziti sistemik umjerene perzistentnosti. Najviše dva tretiranja tijekom vegetacije na istoj površini na jabuci, kruški, bresvki ,nektarini, krumpiru, duhanu,vinovoj lozi i ukrasnom bilju, a na agrumima jedna primjena. LD50 1563.S.O.-III.. Na krastavcu, rajčici, patlidžanu, paprici, lubenici, dinji i tikvicama u zaštićenom prostoru dozvoljene su najviše dvije primjene tijekom jedne vegetacije, osim u slučaju suzbijanja štitastih moljaca (Aleyrodidae) primjenom preko tla dozvoljena je jedna primjena tijekom vegetacije. Salata se smije sijati 29 dana nakon vađenja ranog krumpira. Karenca: 28 dana za agrume (naranče, mandarine, limuni) i vinovu lozu; 21 dan za jabuku i krušku; 14 dana za breskve, nektarine, krumpir i duhan; 7 dana za zelenu salatu; 3 dana za rajčice, lubenice, dinje, krastavce, patlidžane, paprike i tikvice.

Pri tretiranju sjemena primjenjuje se protiv: žičnjaka, repine pipe, kukuruzne pipe, repinog buhača i crne repine lisne uši. Karenca: OVP za kukuruz, šećerne repu sunocket ,uljanu repicu ,ozimu pšenicu i ozimi ječam.

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br.: 153719-23-4 CIPAC br.: 637 2007/6/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u 3-(2-klor-1,3-tiazol-5-ilmetil)- 5-metil-1,3,5-oksadiazinan-4- iliden(nitro)amin

Čistoća ≥ 980 g/kg

Stupanje na snagu 01.02.2007

Prestanak uvrštenja 31.01.2017

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao insekticid.
DIO B
Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za tiametoksam, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 14. srpnja 2006.
U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je:

  • obratiti posebnu pozornost na mogućnost onečišćenja podzemnih voda, posebice tiametoksamom i njegovim metabolitima NOA 459602, SYN 501406 i CGA 322704, ako se aktivna tvar primjenjuje u područjima s osjetljivim (lakim) tlom i/ili nepovoljnim klimatskim uvjetima,
  • obratiti posebnu pozornost na zaštitu vodenih organizama,
  • obratiti posebnu pozornost na dugotrajan rizik za male životinje biljojede ukoliko se tiametoksam koristi za tretiranje sjemena.

Uvjeti uporabe trebaju uključivati, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika.