Tiametoksam

Izraziti sistemik umjerene perzistentnosti. Najviše dva tretiranja tijekom vegetacije na istoj površini na jabuci, kruški, bresvki ,nektarini, krumpiru, duhanu,vinovoj lozi i ukrasnom bilju, a na agrumima jedna primjena. LD50 1563.S.O.-III.. Na krastavcu, rajčici, patlidžanu, paprici, lubenici, dinji i tikvicama u zaštićenom prostoru dozvoljene su najviše dvije primjene tijekom jedne vegetacije, osim u slučaju suzbijanja štitastih moljaca (Aleyrodidae) primjenom preko tla dozvoljena je jedna primjena tijekom vegetacije. Salata se smije sijati 29 dana nakon vađenja ranog krumpira. Karenca: 28 dana za agrume (naranče, mandarine, limuni) i vinovu lozu; 21 dan za jabuku i krušku; 14 dana za breskve, nektarine, krumpir i duhan; 7 dana za zelenu salatu; 3 dana za rajčice, lubenice, dinje, krastavce, patlidžane, paprike i tikvice.

Pri tretiranju sjemena primjenjuje se protiv: žičnjaka, repine pipe, kukuruzne pipe, repinog buhača i crne repine lisne uši. Karenca: OVP za kukuruz, šećerne repu sunocket ,uljanu repicu ,ozimu pšenicu i ozimi ječam.

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br.: 153719-23-4 CIPAC br.: 637 2007/6/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u 3-(2-klor-1,3-tiazol-5-ilmetil)- 5-metil-1,3,5-oksadiazinan-4- iliden(nitro)amin

Čistoća ≥ 980 g/kg

Stupanje na snagu 01.02.2007

Prestanak uvrštenja 31.01.2017

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao insekticid.
DIO B
Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za tiametoksam, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 14. srpnja 2006.
U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je:

  • obratiti posebnu pozornost na mogućnost onečišćenja podzemnih voda, posebice tiametoksamom i njegovim metabolitima NOA 459602, SYN 501406 i CGA 322704, ako se aktivna tvar primjenjuje u područjima s osjetljivim (lakim) tlom i/ili nepovoljnim klimatskim uvjetima,
  • obratiti posebnu pozornost na zaštitu vodenih organizama,
  • obratiti posebnu pozornost na dugotrajan rizik za male životinje biljojede ukoliko se tiametoksam koristi za tretiranje sjemena.

Uvjeti uporabe trebaju uključivati, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika.