Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Protiokonazol

Suzbija bolesti žitarica: Erysiphe graminis, Puccinia spp., Septoria spp.,Rhynchosporium secalis, Pyrenophora teres te značajnije smanjuje napad Fusariuma na klasu.

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 178928-70-6 CIPAC br. 745 2008/44/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u (RS)-2-(2-(1-klorciklopropil)-3-(2-klorfenil)-2-hidroksipropil)-2,4-dihidro-3H-1,2,4-triazol- 3 tion

Čistoća ≥ 970 g/kg sljedeće proizvodne nečistoće smatraju se toksikološki značajnim i u tehničkoj aktivnoj

Stupanje na snagu 01.08.2008

Prestanak uvrštenja 31.07.2018

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao fungicid.
DIO B
Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za protiokonazol, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 22. siječnja 2008. U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je obratiti posebnu pozornost na:

  • sigurnost primjenitelja prilikom primjene prskanjem. Uvjeti uporabe trebaju uključivati odgovarajuće mjere zaštite,
  • zaštitu vodenih organizama. Potrebno je primijeniti mjere za smanjenje rizika, kao npr. zaštitne zone, prema potrebi,
  • zaštitu ptica i malih sisavaca. Prema potrebi trebaju se primijeniti mjere za smanjenje rizika. Uvjeti uporabe trebaju uključivati, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika.

Potrebno je zatražiti podnošenje:
– podataka koji omogućuju procjenu izloženosti potrošača derivatima metabolita triazola u primarnim kulturama, sljedećim kulturama u plodoredu i proizvodima životinjskog podrijetla,

  • usporedbe mehanizma djelovanja protiokonazola i derivata metabolita triazola koja omogućuje procjenu toksičnosti kod istovremene izloženosti tim tvarima,
  • podataka koje se odnose na dugotrajni rizik za ptice koje se pretežno hrane sjemenkama (granivore) i sisavce zbog uporabe protiokonazola za tretiranje sjemena.

Mora se osigurati da podnositelj zahtjeva na čiji je zahtjev protiokonazol uvršten na Aneks I Direktive 91/414/EEC dostave takve studije Komisiji u roku od dvije godine od stupanja na snagu Direktive o uključenju aktivne tvari *.