Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Pirimetanil

Djelatna tvar sprječava izlučivanje enzima patogenih gljiva neophodnih za proces infekcije i penetraciju kličnih cijevi u stanice domaćina. Djeluje kontaktno i translaminearno. Primjenjuje se preventivno i kurativno u suzbijanju sive plijesni u velikom broju kultura. Jedan sat nakon prskanja sav u biljci i nema opasnosti od ispiranja kišom. LD50 4150. S.O. = III. K-21 dan vinova loza, (uz najviše dva tretiranja u vegetaciji).

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 53112-28-0 CIPAC br. nije dodjeljen 2006/74/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u N-(4,6-dimetilpirimidin-2-il)anilin

Čistoća ≥ 975 g/kg proizvodna nečistoća cijanamida je toksikološki značajna i ne smije prelaziti 0.5 g/kg

Stupanje na snagu 01.06.2007

Prestanak uvrštenja 31.05.2017

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao fungicid.
DIO B
Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za pirimetanil, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 23. svibnja 2006.
U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je:
– obratiti posebnu pozornost na zaštitu vodenih organizama. Uvjeti za registraciju trebaju uključivati, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika kao npr. zaštitne zone.
– obratiti posebnu pozornost na sigurnost primjenitelja i osigurati da uvjeti uporabe propisuju primjenu odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava.
Potrebno je zatražiti podnošenje dodatnih studija koje potvrđuju procjenu rizika za ribe. Mora se osigurati da podnositelji zahtjeva na čiji je zahtjev pirimetanil uvršten na Aneks I Direktive 91/414/EEC dostave takve studije Komisiji u roku od dvije godine od stupanja na snagu ove Direktive*.