Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Metiokarb

A) Za tretiranje tla i/ili sjemena
Tretiranjem sjemena štiti biljku od žičnjaka, a sjeme i od ptica repelentnim djelovanjem.
(Mesurol FS 500: Karenca- OVP - Skladištiti u izvornoj ambalaži, u zaključanoj prostoriji, izvan dosega djece.Prostor mora biti suh i prohladan, bez hrane, pića i stočne hrane. U prostoru ne smije biti izvora paljenja (zabranjeno pušenje) i zapaljivih materijala niti eksplozivnih materijala. Temperatura ne smije biti niža od 5°C ni viša od 30 °C.) Mesural granulat - Karenca: 21 dan za povrće, jagode, krumpir, ratarske usjeve i korjenasto povrće.

B) Za suzbijanje puževa
Koristi se obliku zatrovanih mamaca koji se rasipaju po tlu uz biljke. Mladi tek izlegli puževi izuzetno su osjetljivi na ove pripravke. U vrijeme spolne zrelosti osjetljivost ponovno raste. Najveći uspjeh u suzbijanju se postiže rano u proljeće kada su se puževi tek izlegli (veličine do 1 cm). Na istoj površini može se koristiti najviše dva puta godišnje, rasipanjem granula oko biljaka. LD50 100. S.O. = II, odnosno III (do 40 % d.t.). Karenca: 21 dan za povrće, jagode, krumpir, ratarske usjeve i korjenasto povrće.

C) Repelent za ptice

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 2032-65-7 CIPAC br. 165 2007/5/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u 4-metiltio-3,5-ksilil metilkarbamat

Čistoća ≥ 980 g/kg

Stupanje na snagu 01.10.2007

Prestanak uvrštenja 30.09.2017

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao repelent pri tretiranju sjemena, insekticid i moluskicid.
DIO B
Prilikom ocjene dokumentacije za registraciju sredstava za zaštitu bilja koja sadržavaju metiokarb za druge uporabe osim za tretiranje sjemena kukuruza, potrebno je obratiti posebnu pozornost mjerilima iz članka 23. stavka 2. točke 1. Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i osigurati, da su svi potrebni podaci i informacije dostavljeni prije odlučivanja o registraciji. Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za metiokarb, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 29. rujna 2006.

U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je:

  • obratiti posebnu pozornost na zaštitu ptica, sisavaca i člankonožaca koji ne pripadaju ciljanoj skupini i osigurati da uvjeti za registraciju uključuju mjere za smanjenje rizika, prema potrebi,
  • obratiti posebnu pozornost na sigurnost primjenitelja i drugih nazočnih osoba te osigurati da uvjeti uporabe propisuju primjenu odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava,
  • obratiti posebnu pozornost na izloženost potrošača putem hrane u pogledu budućih izmjena maksimalno dopuštenih koncentracija.

Potrebno je zatražiti podnošenje dodatnih studija koje potvrđuju procjenu rizika za ptice, sisavce i člankonošce koji ne pripadaju ciljanoj skupini kao i toksikološku procjenu moguće prisutnosti metabolita u poljoprivrednim kulturama.
Mora se osigurati da podnositelji zahtjeva na čiji je zahtjev metiokarb uvršten na Aneks I Direktive 91/414/EEC dostave takve studije Komisiji u roku od dvije godine od stupanja na snagu ove Direktive*.