Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Kaptan

Djelatna tvar površinskog djelovanja. Suzbija najopasnije bolesti na voću, vinovoj lozi, povrću i cvijeću. Najdjelotvorniji u preventivnoj primjeni protiv fuzikladija. LD50 9000. S.O. = III. Karenca: 21 dan voćke, 35 vinova loza, OVP za višnju. Ne smije se koristiti u jagodama i folijarno na povrću.

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 133-06-02 CIPAC br. 40 2007/5/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u N-(triklormetiltio)cikloheks-4-en-1,2-dikarboksimid

Čistoća ≥ 910 g/kg Nečistoće:perklormetilmerkaptan (R005406): najviše do 5 g/kg folpet: najviše do 10 g/k

Stupanje na snagu 01.10.2007

Prestanak uvrštenja 30.09.2017

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao fungicid.
DIO B
Prilikom ocjene dokumentacije za registraciju sredstava za zaštitu bilja koja sadržavaju kaptan za druge uporabe osim na rajčici, potrebno je obratiti posebnu pozornost mjerilima iz članka 23. stavka 2. točke 1. Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i osigurati, da su svi potrebni podaci i informacije dostavljeni prije odlučivanja o registraciji. Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za kaptan, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 29. rujna 2006. U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je obratiti posebnu pozornost na:

  • sigurnost primjenitelja i radnika. Dopušteni uvjeti uporabe moraju propisivati primjenu odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava i mjere za smanjenje rizika da bi se smanjila izloženost,
  • izloženost potrošača putem hrane u pogledu budućih izmjena maksimalno dopuštenih koncentracija,
  • zaštitu podzemnih voda u osjetljivim područjima.

Uvjeti za registraciju trebaju uključivati mjere za smanjenje rizika i treba se započeti program sustavnog praćenja ostataka u okolišu (monitoringa) u osjetljivim područjima, prema potrebi,

  • zaštitu ptica, sisavaca i vodenih organizama. Uvjeti za registraciju trebaju uključivati mjere za smanjenje rizika.

Potrebno je zatražiti podnošenje dodatnih studija koje potvrđuju procjenu dugotrajnog rizika za ptice i sisavce kao i toksikološku procjenu moguće prisutnosti metabolita u podzemnoj vodi u osjetljivim područjima.

Mora se osigurati da podnositelji zahtjeva na čiji je zahtjev kaptan uvršten na Aneks I Direktive 91/414/EEC dostave takve studije Komisiji u roku od dvije godine od stupanja na snagu ove Direktive*.