Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Iprovalikarb

Za sada jedini iz grupe amid - karbamata. Inhibira rast klične cijevi zoospora i sporangija, rast hifa a time i sporulaciju. Zahvaljujući novoj kemijskoj strukturi ne postoji pojava rezistencije. Ima vrlo izraženo kretanje prema vrhu biljke putem žilnog sistema tako da pripravak dospijeva i mlade listove koji u vrijeme prskanja još nisu bili formirani. Suzbija plamenjače: vinove loze, krumpira, rajčice i duhana. Ima izraženo preventivno i kurativno djelovanje. LD50 5000. S.O. = III. K - 10 dana rajčica u stakleniku (kišenjem); 14 - dana krumpir, lubenice,dinje, krastavci, 21 - dan rajčica u polju i hidroponik, stolno grožđe, 28 - dana duhan; 42 - dana vinske sorte.

Pripravak Form. Aktivne tvari Proizvodi/Distribuira
Mikal Premium F WG Iprovalikarb + Folpet + Fosetil Bayer d.o.o. /
Bayer d.o.o.

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 140923-17-7 CIPAC br. 620 2002/48/EC 2009/685/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u Izopropil {2-metil-l-[l-(4metilfenil)etilkarbonil] propil}-karbamat

Čistoća 950 g/kg (privremena specifikacija)

Stupanje na snagu 01.07.2002

Prestanak uvrštenja 30.06.2012

Posebne odredbe

Dopušten za uporabu samo kao fungicid. Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci iz izvješća o ponovnoj ocjeni za iprovalikarb, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja nadan 26. veljače 2002. U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je:

  • da je specifi kacija tehničke aktivne tvari proizvedene za tržište potvrđena i potkrijepljena odgovarajućim analitičkim podacima. Pokusni materijal koji je korišten u dokumentaciji o toksičnosti treba usporediti i provjeriti prema specifi kaciji tehničke aktivne tvari,
  • obratiti posebnu pozornost na zaštitu primjenitelja.