Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Imidakloprid

Izrazito sistemični insekticid, dopušten za suzbijanje mnogih kukaca koji sišu i nekih koji grizu uključujući mnoge vektore viroza. Djeluje kontaktno i želučano. U spektru obuhvaća: lisne uši, duhanovog resičara, štitaste moljce, lisne minere agruma, krumpirovu zlaticu te štetnike u tlu. Može se primijeniti i sistemom za navodnjavanje. Perzistentan u tlu. Stoga se iste godine ne smije uzgajati lisnato povrće na tretiranoj površini. S.O. = III. LD50 450. Karenca: 14 dana za rajčicu, grah i grašak; 21dan za kupus, jezgričavo voće, koštičavo voće i duhan; 35 dana za agrume; 42 dana za krumpir.

Služi za tretiranje sjemena šećerne repe, suncokreta, uljane repice i kukuruza protiv štetnika u tlu i nekih nadzemnih štetnika. Ima dozvolu i za tretiranje gomolja za sadnju krumpira protiv krumpirove zlatice i lisnih ušiju uz djelotvornost kod ranog napada žičnjaka.U godini primjene ne smije se na tretiranoj površini uzgajati lisnato povrće. Nakon tretiranja gomolja nije dozvoljena folijarna primjena pripravaka na istoj osnovi. Karenca: OVP u sjemenu kukuruza i suncokreta i žitarice; 42 dana za konzumni krumpir. Silažni kukuruz smije se žeti najranije u fazi mlječne zriobe (najranije 63 dana nakon sjetve).

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 138261-41-3 CIPAC br. 582 2008/116/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u (E)-1-(6-klor-3-piridinilmetil)-N-nitroimidazolidin- 2-ilidenamin

Čistoća ≥ 970 g/kg

Stupanje na snagu 01.08.2009

Prestanak uvrštenja 31.07.2019

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao insekticid. Za zaštitu organizama koji ne pripadaju ciljanoj skupini, posebice pčela medarica i ptica, kod tretiranja sjemena:

  • tretiranje sjemena smije se jedino obavljati u profesionalnim uređajima za tretiranje sjemena. Ti uređaji moraju raditi na temelju najboljih dostupnih tehnika da bi se isključila mogućnost ispuštanja oblaka prašine tijekom skladištenja, prijevoza i primjene.
  • trebaju se koristiti odgovarajući uređaji kako bi se osigurala visoka razina inkorporacije u tlo, smanjilo rasipanje i ispuštanje oblaka prašine. Potrebno je osigurati da etiketa tretiranog sjemena sadrži oznaku da je sjeme tretirano imidaklopridom te da su navedene mjere za smanjenje rizika sukladno rješenju o registraciji odnosno dozvoli.

DIO B
Prilikom ocjene dokumentacije za registraciju sredstava za zaštitu bilja koja sadržavaju imidakloprid za druge uporabe osim na rajčicama u staklenicima, potrebno je obratiti posebnu pozornost mjerilima iz članka 23. stavka 2. točke 1. Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i osigurati, da su svi potrebni podaci i informacije dostavljeni prije odlučivanja o registraciji. Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za imidakloprid, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 26. rujna 2008. godine.
U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je obratiti posebnu pozornost na:

  • zaštitu sigurnosti primjenitelja i radnika i osigurati da uvjeti uporabe propisuju primjenu odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava,
  • utjecaj na vodene organizme, člankonošce koji ne pripadaju ciljanoj skupini, gujavice, ostale makroorganizme u tlu te osigurati da uvjeti za registraciju uključuju, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika,
  • zaštitu pčela medarica, posebice prilikom primjene prskanjem i mora se osigurati da uvjeti za registraciju uključuju, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika.

Potrebno je zatražiti podnošenje:

  • informacija koje omogućuju daljnju procjenu rizika za primjenitelje i radnike,
  • informacije koje omogućuju daljnju procjenu rizika za ptice i sisavce.

Mora se osigurati da podnositelj zahtjeva dostavi takve podatke i informacije Komisiji u roku od dvije godine od stupanja na snagu ove Direktive*.