Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Fluazinam

Kontaktni fungicid, slab sistemik ali dobrog rezidualnog djelovanja. Otporan na ispiranje kišom.U svijetu se najviše rabi u zaštiti krumpira od plamenjače, koncentrične pjegavosti i bijele noge. Primjenjuje se na potpuno razvijenu lisnu masu krumpira. LD50 > 5000. S.O.= III. Karenca: 7 dana krumpir i luk.

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 79622-59-6 CIPAC br. 521 2008/108/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u 3-klor-N-(3-klor-5-trifl uormetil 2-piridil)-á,á,á-trifl uor-2, 6-dinitro-p-toluidin

Čistoća ≥ 960 g/kg Nečistoće:5-klor-N-(3-klor-5-trifl uormetil-2-piridil)-á,á,á-trifluor-4,6-dinitroo-tolui

Stupanje na snagu 01.03.2009

Prestanak uvrštenja 28.02.2019

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao fungicid.
DIO B
Prilikom ocjene dokumentacije za registraciju sredstava za zaštitu bilja koja sadržavaju fluazinam za druge uporabe osim na krumpiru, potrebno je obratiti posebnu pozornost mjerilima iz članka 23. stavka 2. točke 1. Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i osigurati, da su svi potrebni podaci i informacije dostavljeni prije odlučivanja o registraciji. Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za fl uazinam, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 20. svibnja 2008. godine.

U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je obratiti posebnu pozornost na:

  • zaštitu sigurnosti primjenitelja i radnika. Dopušteni uvjeti uporabe moraju propisivati primjenu odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava i mjere za smanjenje rizika da bi se smanjila izloženost,
  • ostatke u hrani biljnog i životinjskog podrijetla i ocijeniti izloženost potrošača putem hrane,
  • zaštitu vodenih organizama. Vezano uz navedene rizike, prema potrebi se trebaju primijeniti mjere za smanjenje rizika kao npr. zaštitne zone.

Potrebno je zatražiti podnošenje dodatnih studija koje potvrđuju procjenu rizika za vodene organizme i makroorganizme u tlu. Mora se osigurati da podnositelji zahtjeva na čiji je zahtjev fluazinam uvršten na Aneks I Direktive 91/414/EEC dostave takve studije Komisiji u roku od dvije godine od stupanja na snagu ove Direktive*.