Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Dimetoat

Uz sistemično, ima izraženo i kontaktno djelovanje, pa se rabi za suzbijanje insekata koji sišu ( lisne i štitaste uši, stjenice, tripsi i td.) i grizu ( maslinova mušica i moljac, trešnjina muha, šljivine osice, razne gusjenice, voćna muha, jabučni savijači i drugi ). Djeluje i na grinje. Ne u vrijeme cvatnje! LD50 oko 150. Prodire kroz neoštećenu kožu. S.O. = II ( preko 40 % d.t.); III = (1- 40 % d.t.). Calinogor - K arenca: 14 dana duhan, 21 koštičave i jezgričave voćke i kupusnjače, 35 agrumi, repe i žitarice, 42 masline. Jagode se smiju tretirati rano (21 dan) prije početka cvatnje ili nakon zadnje berbe.

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br.: 60-51-5 CIPAC br.: 59 2007/25/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u O,O-dimetil S-metilkarbamoilmetil ditiofosfat

Čistoća ≥ 950 g/kg Nečistoće: - ometoat: najviše do 2 g/kg - izodimetoat: najviše do 3 g/kg

Stupanje na snagu 01.10.2007

Prestanak uvrštenja 30.09.2017

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao insekticid.
DIO B
Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za dimetoat, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 24. studenog 2006.
U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je:

  • obratiti posebnu pozornost na zaštitu ptica, sisavaca, vodenih organizama i člankonožaca koji ne pripadaju ciljanoj skupini. Uvjeti za registraciju trebaju uključivati, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika, kao npr. zaštitne zone i smanjenje otjecanja i ispiranja u površinske vode,
  • obratiti posebnu pozornost na izloženost potrošača putem hrane,
  • obratiti posebnu pozornost na sigurnost primjenitelja i osigurati da uvjeti uporabe propisuju primjenu odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava.

Potrebno je zatražiti podnošenje dodatnih studija koje potvrđuju procjenu rizika za ptice, sisavce i člankonošce koji ne pripadaju ciljanoj skupini kao i toksikološku procjenu moguće prisutnosti metabolita u poljoprivrednim kulturama.
Mora se osigurati da podnositelji zahtjeva na čiji je zahtjev dimetoat uvršten na Aneks I Direktive 91/414/EEC dostave takve studije Komisiji u roku od dvije godine od stupanja na snagu ove Direktive*.