Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Deltametrin

Kontaktni i želučani insekticid širokog spektra djelovanja, učinkovit u vrlo niskim dozama. Rezidualno djelovanje dugo. Koristi se za suzbijanje jabučnog, breskvinog i šljivinog savijača , kruškine buhe, grozdovih moljaca, lisnih ušiju, lisnih sovica, tripsa duhana, repičinog sjajnika, štitastog moljca i drugih. Manje opasan za pčele. LD50 33 - 130. S.O. - II, ispod 2,5 % III. Karenca: 7dana rajčica, krastavci u polju i zaštićenom prostoru, krumpir, jabuke, kruške; 14 dana ostale voćke, ostalo povrće, šećerna repa, hmelj; 21 vinova loza; 28 masline, duhan, šećerna repa (kojoj se lišće koristi za ishranu); 35 dana ostali ratarski usjevi.

Za dezinsekciju: za preventivno suzbijanje štetnika uskladištenih proizvoda. Količina 0,25 g. d.t. / t. osigurava zaštitu 6 mjeseci, a 0,50 g. d.t./ t. 12 mjeseci. Karenca: 21 dan.

Za zaštitu drveta: koriste se premazivanjem oborenih trupaca radi suzbijanja potkornjaka, strizibuba, pipa i termita.

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 52918-63-5 CIPAC br. 333 2003/5/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u (S)-α-cijano-3-fenoksibenzil (1R, 3R)-3-(2,2-dibromvinil)- 2,2-dimetil-ciklopropan karboksilat

Čistoća 980 g/kg

Stupanje na snagu 01.11.2003

Prestanak uvrštenja 31.10.2013

Posebne odredbe

Dopušten za uporabu samo kao insekticid. Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci iz izvješća o ponovnoj ocjeni za deltametrin, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 18. listopada 2002.

U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je:

  • obratiti posebnu pozornost na sigurnost primjenitelja te osigurati da uvjeti za registraciju uključuju odgovarajuće mjere zaštite,
  • razmotriti akutnu izloženost potrošača putem hrane u pogledu budućih izmjena maksimalno dopuštenih koncentracija,
  • obratiti posebnu pozornost na zaštitu vodenih organizama, pčela i člankonožaca koji ne pripadaju ciljanoj skupini te osigurati da, prema potrebi, uvjeti za registraciju uključuju mjere za smanjenje rizika.