Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Abamektin

Akaricid i insekticid kontaktnog i želučanog djelovanja. U biljci se kreće translaminearno. Prirodni proizvod bakterije Streptomyces avermitilis. Visoko toksičan za akvatične organizme i pčele. LD50 10. Odlično djeluje na crvenog voćnog pauka i običnu kruškinu buhu. Štetnici koji dođu u kontakt s ovom d.t. ili je unesu hranom u organizam postaju nepokretni i za 2 - 4 dana uginu. Za to vrijeme se ne hrane i ne uzrokuju štete. Prikladan u integriranoj proizvodnji voća jer vrlo slabo utječe na populaciju korisnih insekata u nasadima voća. Pod utjecajem svjetlosti d.t. se na listu vrlo brzo razgradi tako da ima samo kratkotrajno kontaktno djelovanje na korisne vrste. Najbolji rezultati u primjeni ovog pripravka dobiju se ranom primjenom, početkom vegetacije i razvoja populacije štetnika. Prskanje treba obaviti kada se izleže od 30 - 50 % jajašaca crvenog voćnog pauka. S.O.= III. Karenca:(Vertimec - 3 dana za jagode, patlidžan, dinju, lubenicu, krastavce i papriku; 7 dana za rajčicu, maline i kupine; 10 dana za celer, naranče, mandarine, klementine i limun; 14 dana za kruške, breskve, nektarine, salatu poriluk i rukolu i 28 dana za jabuke i vinovu lozu. Pripravak se u istom nasadu tijekom jedne sezone može primijeniti najviše 2 puta).

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 71751-41-2 avermektin B1a CAS br. 65195-55-3 Avermektin B1b CAS br. 65195-56-4 abamektin CIPAC br. 495 2008/107/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u Avermektin B1a (10E,14E,16E,22Z)-(1R,4S, 5'S,6S,6'R,8R,12S,13S,20R, 21R,24S)-6'-[(S)-sek-butil]- 21,24-dihidroksi-5',11.13,22- tetrametil-2-okso-3.7,19-trioksat- traciklo[15.6.1.14,8020,24] pentakosa-10.14,16,22-tetraen- 6-spiro-2'-(5',6'-dihidro-

Čistoća ≥ 850 g/kg

Stupanje na snagu 01.05.2009

Prestanak uvrštenja 30.04.2019

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao insekticid i akaricid.
DIO B
Prilikom ocjene dokumentacije za registraciju sredstava za zaštitu bilja koja sadržavaju abamektin za druge uporabe osim na citrusima, salati i rajčici, potrebno je obratiti posebnu pozornost mjerilima iz članka 23. stavka 2. točke 1. Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i osigurati, da su svi potrebni podaci i informacije dostavljeni prije odlučivanja o registraciji. Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za abamektin, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 11. srpnja 2008. godine.
U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je obratiti posebnu pozornost na:

  • sigurnost primjenitelja i osigurati da uvjeti uporabe propisuju primjenu odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava,
  • ostatke u hrani biljnog podrijetla i ocijeniti izloženost potrošača putem hrane,
  • zaštitu pčela, člankonožaca koji ne pripadaju ciljanoj skupini, ptica, sisavaca i vodenih organizama.

Vezano uz navedene rizike, prema potrebi se trebaju primijeniti mjere za smanjenje rizika kao npr. zaštitne zone, karenca i radne zabrane.

Potrebno je zatražiti podnošenje:

  • dodatnih studija o specifi kaciji,
  • informacije koje omogućuju daljnju procjenu rizika za ptice i sisavce,
  • informacije koje omogućuju procjenu rizika za vodene organizme s obzirom na glavne metabolite u tlu,
  • informacije koje omogućuju procjenu rizika za podzemne vode s obzirom na metabolit U8.

Mora se osigurati da podnositelji zahtjeva dostave takve podatke Komisiji u roku od dvije godine od stupanja na snagu ove Direktive*.