Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • AgroChem MAKS
  • 21.12.2015. 11:30

Zimsko prskanje voćaka i vinove loze

Najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama postižu se kada se zimsko tretiranje provodi u drugoj polovini veljače ili početkom ožujka dok vegetacija još nije krenula.

  • 2.120
  • 167
  • 0

Danas su fungicidi na osnovi bakra važan dio programa zaštite brojnih poljoprivrednih kultura diljem svijeta. Vrlo je važno njihovo korištenje za suzbijanje plamenjače, pjegavosti i ostalih bolesti vinove loze i drugih kultura. Upravo se ovih dana voćari i vinogradari pripremaju za jednu od najvažnijih mjera u zaštiti bilja - zimsko prskanje.

Zimsko prskanje voćaka i vinove loze vrlo je značajna i obavezna mjera u proizvodnji voća i grožđa. Provodi se u vrijeme mirovanja vegetacije, odnosno od opadanja lišća u jesen pa do početka vegetacije u proljeće. Međutim, najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama postižu se kada se zimsko tretiranje provodi u drugoj polovini veljače ili početkom ožujka, odnosno krajem zime, dok vegetacija još nije krenula.

Bakreni pripravak za zimsko prskanje

Za zimsko prskanje može se primijeniti pripravak NEORAM WG u koncentraciji 0,5 % (500 g na 100 l vode) pred samo kretanje vegetacije na svim koštičavim i jezgričavim voćkama te vinovoj lozi.

NEORAM WG je najbolji bakreni pripravak na tržištu jer su mu svojstva poboljšana u odnosu na ostale bakrene pripravke, a doza značajno smanjena. Naime, kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta i smanjena doza bakrenih pripravaka, pokrenut je nov način proizvodnje nazvan fluid bed. Ova zaštićena tehnologija donosi vidljive prednosti u korištenju bakrenih pripravaka. NEORAM WG suvremeni je bakreni proizvod u obliku granula iz kojih se aktivna tvar (bakar) postepeno oslobađa. Doza mu je značajno smanjena (čak do 40%) u odnosu na starije pripravke na osnovi bakrenog oksiklorida, a svojstva su mu značajno poboljšana.

NEORAM WG je u prvim tretmanima vinograda važan zbog suzbijanja crne pjegavosti vinove loze. Na čokotima koji su zaraženi crnom pjegavosti vidljivi su problemi u rastu i razvoju mladica, a grozdovi ostaju manji. Sadržaj šećera također je smanjen. Suzbijanje ove bolesti dugotrajno je i vinogradari trebaju svake godine posvetiti više pažnje zaštiti i praćenju zaraze u početku vegetacije. Kemijska zaštita temelji se na prskanju kontaktnim sredstvima, no važno je napomenuti da se crna pjegavost najčešće širi u ranim fazama razvoja loze, kada se još ne provodi zaštita od plamenjače.

Primjena i u ekološkoj proizvodnji

NEORAM WG ima dozvolu za primjenu i u ekološkoj proizvodnji. Zbog poboljšanih svojstava naročito se koristi u zaštiti kvalitetnih sorata vinove loze, a posebno je važna njegova primjena u maslinarstvu gdje se koristi za suzbijanje paunovog oka na maslini u svim tretiranjima zbog kratke karence (15 dan). U vinogradarstvu se koristi preventivno protiv plamenjače vinove loze i crne pjegavosti u dozi 200 do 250 grama/1000 m2. S obzirom da ne izaziva fitotoksičnost, koristi se i u zaštiti povrtnih kultura, posebno krumpira i rajčice, a od 2015. godine pripravaku NEORAM WG dozvola se proširila i na brojne druge kulture: na agrume, lijesku, badem, orah, jagodu, češnjak, luk, mladi luk, luk kozjak, poriluk, papriku, patlidžan, dinje, krastavce, male krastavce-kornišone, tikve, tikvice, kupus, artičoku, komorač, celer, lisnato povrće, grah, grašak, uljanu repicu, suncokret, soju, duhan, ukrasno bilje i šećernu repu.

NEORAM WG koristi se u znatno manjoj dozi od starih bakrenih fungicida, a cijena prskanja je i dvostruko manja od cijene prskanja starim fungicidima. Koristi se u manjoj dozi i od Bordoške juhe, a rezultati primjene su znatno bolji. Primjerice, 1 kg fungicida NEORAM WG dovoljan je za pripremu 400 litara otopine, dok se od 1 kg Bordoške juhe priprema samo 70 do 100 litara otopine. Osim znatno kvalitetnije zaštite, korištenjem pripravka NEORAM WG značajno se štedi novac i smanjuje onečišćenje okoliša.

Za više informacija o navedenom proizvodu kontaktirajte tvrtku AgroChem Maks na jedan od niže navedenih kontakata!

Autorica: Veronika Radoš, dipl.ing.agr.


Tagovi

Voćke Vinova loza Vinograd Zimsko prskanje Plamenjača Pjegavost vinove loze Zaštita bilja Prskanje voćaka Prskanje vinove loze


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: [email protected] web: http://www.agrochem-maks.com