Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 14.03.2021. 10:30

Zimskim prskanjem na vrijeme spriječite paunovo oko u maslinicima

Kako se bi nasadi zaštiti na vrijeme, iz tvrtke Chromos Agro d.o.o. preporučuje korištenje fungicida na bazi bakra Cuprablau Z 35 WG te Syllit 544 SC.

Foto: Chromos Agro
  • 2.423
  • 603
  • 0

Zimsko prskanje je neizostavni tretman zaštite i prevencije bolesti u maslinarstvu. Preskočimo li ga, potencijal bolesti ubrzano raste i masline vrlo rano pokazuju znakove bolesti, teže se nose sa stresnim klimatskim uvjetima početkom proljeća te u konačnici slabije plodonose. 

Kako bi se sve to spriječilo na vrijeme, iz tvrtke Chromos Agro d.o.o. preporučuje korištenje fungicida na bazi bakra Cuprablau Z 35 WG te Syllit 544 SC.

Pomiješati ga sa sredstvom Sugoby

"Prilikom zimskog tretmana zaštite do sredine ožujka, a najkasnije do cvatnje masline, dobro je posegnuti za dobro znanim fungicidom Cuprablau Z 35 WG u dozi od 1,6 – 2,2 kg/ha odnosno 160 – 220 /1000 m2/100 l vode“, ističu iz tvrtke.

Preporuka proizvođača je pomiješati ga sa sredstvom Sugoby (krezoksim-metil 500 g/kg) u koncentraciji od 0,015 do 0,02 posto zato što se tako dobiva potpunija i trajnija zaštita protiv paunovog oka. Također, osigurava se lokalno sistemično djelovanje koje ima učinak i na površini lista. Nakon primjene veže se na voštani sloj kutikule lista i drugih biljnih organa. 

Za istovremeno suzbijanje štetnika koji prezimljuju na i pod korom masline i ostalih voćaka (jaja crvenog voćnog pauka, zimska jaja lisnih uši), preparatu je, savjetuju, potrebno dodati i mineralno ulje

"Prskati treba po suhom danu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 10 °C“, upozoravaju. 

Syllit 544 SC od razvoja lista do završetka cvatnje

A kako bismo izbjegli ponovljeni tretman istim sredstvima za zaštitu maslinika i pojavu razvoja rezistentnosti na korištene pripravke (smanjenu učinkovitost djelovanja sredstva primijenjenog u svrhu zaštite biljaka od bolesti) odličan izbor za sigurnu i učinkovitu zaštitu je i sredstvo Syllit 544 SC.

Njegova prednost, pojašnjavaju iz tvrtke, je u popratnoj učinkovitosti na pojavu antraknoze ploda i raka masline. Oporavlja oboljele listove ne uzrokujući defolijaciju, a djeluje na svim mjestima gdje se može razviti paunovo oko. Sistemični je fungicid s preventivnim i kurativnim djelovanjem. 

Koristi se u razdoblju kada su povoljni uvjeti za razvoj bolesti, od razvoja lista (BBCH 11) do završetka cvatnje (BBCH 69) i/ili u jesen (prije i poslije berbe). Preporučena količina za primjenu je 1,25 – 1,65 l/ha uz utrošak vode od 1000 l/ha. 

Najraširenija bolest u maslinicima

Inače, paunovo oko je najraširenija bolest u maslinicima koju čini patogena gljiva Spilocaea oleaginea/Cycloconium oleaginum. Prisutna je u masliniku tijekom cijele godine, a u otpalim listovima i na listovima krošnje pronalazi mjesto za prezimljavanje.

Zaraze na lišću javljaju se dva puta godišnje, u jesen i proljeće. "Tijekom jeseni, zaraze počinju s dolaskom kišnog razdoblja, kada je velika vlaga i kada su temperature niže, što odgovara razvoju ove patogene gljive. Simptomi postaju dobro vidljivi tek iduće godine u rano proljeće, kada se nastavljaju nove zaraze i razvoj bolesti. Preko ljeta zaraza nema jer patogena gljiva miruje“, pojašnjavaju iz tvrtke.

Širi se kišom i vjetrom, a simptomi bolesti se uglavnom javljaju na licu listova u vidu okruglastih, tamnozelenih pjega, veličine 10-12 mm. Kasnije se oko pjega formira žuto-zeleni prsten, a središnji dio posmeđi ili nekrotizira.

Bitno je istaknuti da se najviše uočavaju na donjim dijelovima krošnje, dok gornji dijelovi krošnje često ostaju zdravi. Ako se bolest ne suzbija, zaraza iz godine u godinu iscrpljuje biljku, pa može doći do sušenja cijelih stabala maslina. Zarazama oslabljena stabla izloženija su napadu nametnika.

"Pravilna primjena sredstava za zaštitu bilja garancija je zdravog maslinika i vrhunske kvalitete ulja“, poručuju iz Chromos Agro.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

Za više informacija obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Zimsko prskanje Chromos Agro d.o.o. Cuprablau Z 35 WG Syllit 544 SC Paunovo oko


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]