Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 18.02.2009.

Zimske jagode

Uspjeh tehnologije hrvatske poljoprivrede

  • 2.130
  • 102
  • 0

Riječ je o plodovima prve berbe tog voća u sklopu Operativnog programa “Jagoda” koji su 2007. godine pokrenuli Centar za poslovno savjetovanje “Marčik” i Poljoprivredna uslužna zadruga branitelja “Domovina” iz Osijeka uz financijsku potporu Hypo Alpe - Adria banke d.d. i Jadranskog osiguranja d.d.

Taj razvojni projekt, najveći, namijenjen malom i srednjem poduzetništvu u Hrvatskoj, vrijedan je 35 milijuna kuna. Do sada je od te svote iskorišteno 15,2 milijuna kuna.
Jagode se proizvode u unificiranim plastenicima svaki površine 600 četvornih metara, u vertikalnom uzgoju po američkom modelu. To, tvrde stručnjaci, omogućuje maksimalne prinose u odnosu na druge tehnologije, primjerice deset puta veće urode nego na otvorenom. Riječ je o kompjutorski kontroliranim uvjetima proizvodnje (vlaga, prozračivanje, grijanje, prihranjivanje).
Upravitelj “Marčika” Branko Stefanović ističe da je to novi uspjeh tehnologije hrvatske poljoprivrede. Trenutačno je u proizvodnji jagoda okupljeno i udruženo 16 proizvođača, a petorica su odustala. Sedam zadrugara imali su probnu proizvodnju potkraj prošle godine, a 9 njih urod tempiraju između 15. ožujka i 15. travnja ove godine, kada će jagoda izaći na tržešte kao prvo svježe voće, pa se očekuje i primjerena cijena.

- Mi u ovom trenutku imamo u predbilježbi oko 640 novih ljudi koji su zainteresirani za ovaj projekt - kaže Stefanović. Dodaje da su potkraj prošle godine zadrugari “Domovine” prodavali jagodu supermarketima po 35 kuna za kilogram plus PDV. Tvrdi da su velike mogućnosti i za izvoz božićnih jagoda na europsko tržešte. Primjerice, Nijemci koji godišnje uvoze 220 tisuća tona jagoda, nude čak 10 eura za kilogram tog voća. Nažalost, u Hrvatskoj je proizvodnja vansezonskih zimskih jagoda tek u začetku, ali ima veliku perspektivu, tvrde njezini pokretači, a to očekuju i zadrugari.

Nakon što je prije dvije godine ostao bez posla razvojačeni branitelj Marko Blažević iz Klokočevika uz pomoć kredita od 750 tisuća kuna izgradio je dva plastenika površine 1200 četvornih metara u kojima je posadio 27 tisuća sadnica. Urod će mu donijeti pred Uskrs. Slično očekuje i Đuro Varganović iz Antunovca koji se na jednakoj površini, sa sadnicama koje izvrsno izgledaju, nada urodu od dvadesetak tona jagoda i dobrim financijskim rezultatima.

- Kad smo ulazili u ovaj program cilj zadruge bio je ostvariti poljoprivrednu proizvodnju i omogućiti razvojačenim braniteljima samozapošljavanje, a time i rješavanje egzistencije njihovih obitelji - kaže savjetnik “Domovine” Tihomir Miletić. Damir Gržan ističe da im je taj posao svojevrsna psihoterapija, da su branitelji koji rade u plastenicima smireniji, da zajednica ima manje problema s njima i da ljepše žive.


Izvori

Gospodarski list