Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba kruške
  • 05.03.2019. 16:30
  • Požeško-slavonska, Kaptol

Zimska škola rezidbe kruške: Cilj je postizanje ravnoteže

Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik pokazao je na Zimskoj školi rezidbe voćaka Kaptol kako pravilno obaviti rezidbu kruške. Pogledajte njegove savjete.

Foto: Youtube/screenshot
  • 3.282
  • 310
  • 1

"Mi se nalazimo na 18. zimskoj školi rezidbe Kaptol. Ovo tradicionalno organiziramo radi pokazanog interesa voćara, a ponajprije onih s jako malim znanjem poglavito iz rezidbe voćnjaka jer držimo da je to najvažniji posao u voćnjacima", najavio je na početku Zimske škole rezidbe voćaka Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik.      

Sudionici ovogodišnje zimske škole rezidbe voćaka u organizaciji stručnih savjetnika Požeško-slavonske županije imali su priliku detaljno naučiti sve o ovoj bitnoj radnji. 

"Meni je sve zanimljivo u vezi rezidbe jer imam voćnjak kod kuće i budući da sam u mirovini se tim bavim u slobodno vrijeme. Vidio sam da radim greške koje ću uz pomoć ove odlične edukacije uspjeti eliminirati", rekao je Željko Vučković iz Požege.

Prvo dezinfekcija alata, pa kreće rezidba

"Ja sam također radio puno grešaka u rezidbi, ali ne može se to za jedan dan naučiti to se praksom uči, stoga je ova edukacija jako bitna i učinkovita. Naučili smo za sada odstranjivati "vodopije", prikraćivati stablo, davati mu sunca, i sve što je bitno za rezidbu", rekao je Mladen Gvozdanović iz Novog Sela pokraj Požege. 

Nakon dezinfekcije alata 70-postotnim alkoholom kreće rezidba, u ovom slučaju kruške viljamovke uzgojnog oblika vretena s centralnom provodnicom na koju se granaju bočne grane.

"Cilj rezidbe je postizanje ravnoteže između plodonošenja ove godine, rasta u toku ove godine i istovremeno osiguranja roda za sljedeću godinu, uz uvjet da je omogućena zaštita, da je krošnja prozračna, da kroz nju prolazi svjetlost i da voćka ima predispozicije za dobar i uspješan život", rekao je Tomislav Božićević.


Tagovi

Rezidba kruške Zimska škola rezidbe Kaptol


Partner