Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Štetnik
 • 01.10.2013. 07:47

Žilogriz pustoši voćnjake!

Je li Vaš voćnjak napao žilogriz?

 • 18.386
 • 932
 • 0

Žilogriz (Capnodis tenebrionis) je poznat kao vrlo opasan štetnik koštićavog voća u mediteranskom području. Međutim, zbog klimatskih promjena, sve toplija i sušnija ljeta uzrok su njegovog širenja i na kontinetalni dio gdje stvara velike štete izazivajući sušenje stabala, a ponekad i cijelih nasada višanja, šljiva i drugih koštičavih voćaka. Žarišta zaraze mogu biti napušteni, neobrađeni nasadi i stara posušena stabla.

Sakupljanje žilogriza

Žilogriz spada u red kornjaša čije je tijelo dugačko 2-3 cm, crne boje, zaštićeno čvrstim hitinskim oklopom. Vratni štit ima sivkasto bjeličastu prevlaku s crnim kvržicama. Jaja su bijela, ovalna, veličine 1-1,5 mm. Ličinka je bijela do blijedo žuta, bez nogu, topuzastog izgleda i plosnatog tijela. Može narasti do 7 cm. Glava ličinke je velika s jakim usnim aparatom kojim se hrani na korijenu debla.

Žilogriz može prezimiti kao ličinka ili kao odrasli kornjaš. Kada temperature krajem ožujka porastu preko 15°C, odrasli kornjaši postanu aktivni, penju se na grane gdje grizu peteljke lišća i mlade izboje. Zadržavaju se pretežno na osunčanim dijelovima krošnje. Hrane se lišćem i peteljkama do spolnog sazrijevanja kada dolazi do kopuliranja, nakon čega ženka odlaže jaja. Od lipnja do kolovoza ženka jaja odlaže na koru donjeg dijela stabla ili plitko u tlo do 35 cm udaljenosti od debla, gdje odloži oko 95% jaja, a ostala jaja odlaže u tlo na udaljenost do 1 m. Ukupno odlaže 200 -600 jaja. Nakon 10-20 dana iz jaja izlaze ličinke koje se ubušuju u predjelu korijenovog vrata ispod površine zemlje. Ličinka se tu zadržava jednu do dvije godine hraneći se korijenom i praveći hodnike. Bušeći hodnike prelazi iz tanjih u deblje korjenje, a može dospjeti i u korjenov vrat i stablo ispod ili iznad površine zemlje. Njen razvoj traje 12 ili 24 mjeseca. Iz ranije odloženih jaja odrasli oblik se razvije već slijedeće godine dok se iz kasnije odloženih jaja odrasli oblici javljaju tek nakon dvije godine.

Ličinke žilogriza

Simptomi napada uočavaju se tek kada ličinke naprave određenu štetu. Napadnuta stabla se postupno suše i na kraju propadaju. Što je napadnuto stablo mlađe, to prije dolazi do njegovog propadanja. Obično se počinju sušiti vršne grane pa se često može zamijeniti sa simptomima Monilie laxe - palež grančica. Smanjena je lisna površina, a na deblima pri dnu kod višnje i trešnje dolazi do lučenja smole.

Žilogriz se može suzbijati primjenom različitih mjera: mehaničkih, agrotehničkih i biološki -primjenom entomopatogenih nematoda.

 • Mehaničko suzbijanje se sastoji u skupljanju odraslih kornjaša ili u sprečavanju ženki da jaja odlažu u neposrednu blizinu voćaka odnosno na prizemni dio stabla. U tu svrhu donji dio stabla i tlo oko njega prekriva se crnom PVC folijom ili se preko nje stavi PVC mreža s okcima promjera do 2 mm.
 • Od agrotehničkih mjera češća površinska obrada, a posebno navodnjavanje doprinose smanjenju napada žilogriza.

Ove navedene mjere imaju preventivni karakter.

S obzirom da nema registriranih sredstava za kemijsko suzbijanje žilogriza, biološke mjere suzbijanja žilogriza se sastoje u primjeni entomopatogenih nematoda Steinernema carpocapsae koje se nalaze na našem tržištu pod trgovačkim nazivom Nemastar®. Njime se suzbijaju ličinke žilogriza.

Način djelovanja

Nakon aplikacije u tlo, nematode aktivno traže ličinke žilogriza, prodiru u njih kroz prirodne otvore (traheje, anus, usta) i u tijelu se razmnožavaju. Razmnožene nematode nakon što unište parazitiranu ličinku žilogriza, traže novog domaćina.

Izlučivanje smole na stablu kojeg je napao žilogriz

Primjena entomopatogenih nematoda je vrlo jednostavna, vrši se standardnim uređajima koji se koriste i za aplikaciju kemijskih pripravaka, kao i uređajima za navodnjavanje, ili zalijevanjem. S obzirom da su nematode duljine do 0,7 mm potrebno je ukloniti sve zaslone (mrežice) ispred mlaznica, a na atomizerima izvaditi filtere. Maksimalni dozvoljeni pritisak kod aplikacije je 5 bara. Nematode apliciramo kad je oblačno ili u sumrak jer ih ultraljubičasto zračenje oštećuje. Nematodama se tretira tlo oko stabla, a nakon aplikacije nematoda potrebno je još jednom zaliti običnom vodom kako bi se nematode lakše uplavile u tlo.

Vrijeme tretiranja

Idealno vrijeme suzbijanja ličinki je krajem rujna i tijekom listopada. Povoljna temperatura tla je 12oC - 28oC. Kod viših temperatura tla slabi djelovanje nematoda. Tretiranje je potrebno ponoviti opet u proljeće kad temperature tla prijeđu 12oC.

Jesen i proljeće je kišniji period, a temperature tla povoljne pa je to optimalno vrijeme za primjenu nematoda.

Vađenje žilogriza

Infektivne ličinke entomopatogenih nematoda za aktivno kretanje tlom moraju biti okružene filmom vode, te zbog toga život nematoda ovisi o prisutnosti vode. Da bi se pospješilo što bolje kretanje nematoda u tlu kod aplikacije im se dodaje preparat Biorend (bolja sluzavost i zadržavanje vode za lakše kretanje). Prilikom tretiranja suhih tla, potrebno je osigurati dovoljnu količinu vode kako bi se održavala vlažnost kroz duži period (barem 14 dana).

U suhim uvjetima nematode su neaktivne. Mogu preživjeti u tlu od nekoliko dana do nekoliko mjeseci u potrazi za štetnikom-domaćinom u čije tijelo ulaze kroz prirodne otvore, parazitiraju ih i u njima se razmnožavaju.

Potrebne količine nematoda:

 • za 1. aplikaciju u jesen: 5 milijuna nematoda po stablu plus 10 ml Biorenda
 • 2. aplikacija u proljeće: 2 milijuna nematoda po stablu plus 50 ml Biorenda
 • 3. aplikacija u jesen: 2 milijuna nematoda po stablu plus 50 ml Biorenda

Aplikacija nematoda u nasadu višanja, Zadar 2012.

Entomopatogene nematode Nemastar® protiv žilogriza prvi puta su se u Hrvatskoj, uz prisutnost i nadzor proizvođača, koristile u proljeće 2012. godine u jednom nasadu višanja u zadarskoj županiji. Odabrano je desetak stabala koja su već imala simptome napada žilogriza (sušenje vršnih grana i smola pri dnu debla), označena su bojom i tretirana s cca 5 milijuna nematoda po deblu plus 10 ml Biorenda. Drugo tretiranje tih istih stabala napravljeno je u jesen te iste godine, a količina nematoda bila je 2 milijuna po stablu plus 50 ml Biorenda. U proljeće 2013. pregledom označenih tretiranih stabla ustanovljeno je da su ona sačuvana od daljnjeg sušenja i propadanja. Cvjetovi i listovi su se normalno razvili. Nije bilo sitnih i kržljavih listića. Tada se izvršilo treće tretiranje s 2 milijuna nematoda po stablu s dodatkom 50 ml Biorenda.

Na fotografijama u prilogu članka vidi se na koji način se vršilo tretiranje.

Brojnim istraživanjima u svijetu dokazano je da entomopatogene nematode imaju slijedeće prednosti u odnosu na kemijske pripravke:

 • Djeluju brzo i učinkovito kroz duže razdoblje (razmnožavanjem se same obnavljaju)
 • Imaju visok potencijal razmnožavanja
 • Imaju široku listu domaćina
 • Nisu štetne za druge žive organizme niti za okoliš
 • Nema opasnosti od rezidua
 • Jednostavno se primjenjuju
 • Nije potrebno vrijeme čekanja od primjene do sjetve ili sadnje
 • Kompatibilne su s mnogim kemijskim pripravcima

Zbog svih navedenih prednosti kao i zbog ograničavanja upotrebe pesticida, a osobito u integriranoj i ekološkoj proizvodnji dolazi do sve veće upotrebe entomopatogenih nematoda ili entomo insekticida u suzbijanju štetnih insekata.

Tvrtka Pro-eco d.o.o. iz novog Marofa kao novost na hrvatskom tržištu nudi entomopatogenenematode za biološko suzbijanje štetnih insekata na poljoprivrednim kulturama. Entomopatogene nematode se nalaze u prodaji pod trgovačkim nazivom:
Nemacel - za suzbijanje ličinki male crne mušice (Bradysiaspp., lycoriellaspp.) kod proizvodnje šampinjona
Nemaflor - za suzbijanje kalifornijskog tripsa (Frankliniellaoccidentalis)
Nemagreen - za suzbijanje ličinki hrušta
Nemaplus - za suzbijanje ličinke male crne mušice kod proizvodnje povrća i cvijeća
Nemapom -za suzbijanje ličinki jabučnog savijača
Nemastar - za suzbijanje rovca, žilogriza,ozimih sovica, sovice ipsilon, proljetne sovice i livadnog komarca
Nematop - za suzbijanje ličinki pipa

Autor: Ljiljana Tomašević, dipl. ing. agr.


Fotoprilog


Tagovi

Žilogriz Ličinke Voćnjak Štetnik Ekološko suzbijanje štetnika Palež grančica


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobro raspoloženje na Sabatini ne može pokvariti ni prevrtljivo vrijeme!