Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništeni voćnjaci
  • 03.08.2022. 15:50
  • Brodsko-posavska, Gorice

Zbog tuđe nepažnje vatra im progutala voćnjake - Nikoli Peterliku neoštećeno tek šest stabala

Na nekim krošnjama ima još pokoji zeleni list, ali je pitanje hoće li preživjeti jer je vatra zahvatila stabla pri zemlji. Kora je opožarena i tu je prekinut protok sokova, govori nam vlasnik jednog od izgorjelih voćnjaka

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.428
  • 189
  • 0

"Šteta je za mene ogromna. Vještak koji je bio na procjeni rekao je odmah da je stopostotna", kaže Nikola Peterlik, vlasnik orašnjaka izgorjelog u nedavnom požaru u selu Gorice na području općine Dragalić u Brodsko-posavskoj županiji koji je zahvatio površinu od četiri hektara. 

Požar kojeg je izazvao 50-godišnjak neopreznim paljenjem suhe trave i sijena na svojoj parceli, a koja se proširila na susjedne četiriju vlasnika, načinio je veliku štetu na dva voćnjaka oraha i lješnjaka, no ne samo u njima. Vladimiru Bemku, s kojim smo uz Peterlika obišli požarište, izgorjela je livada, a samo brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je daljnje širenje pa i veće štete.

"Kod mene se radi o površini od pola hektara sa devedesetak oraha. Ostalo je neoštećeno samo šest stabala pri kraju voćnjaka koje vatra nije zahvatila. Na nekim krošnjama ima još pokoji zeleni list, ali je pitanje hoće li preživjeti, jer je vatra zahvatila stabla pri zemlji, kora je opožarena i tu je prekinut protok sokova“, govori nam Peterlik dok nas vodi opožarenim voćnjakom. Očekivao je i rod, ali stradali su i plodovi i stabla sada sablasno izgledaju.  

Požar progutao i hektar lijeske 

Uz njegov orašnjak nalazi se i veći nasad lješnjaka drugog vlasnika koji su također potpuno stradali u požaru. Riječ je o još većoj parceli, površine oko 1 hektar. Budući da se radi o grmolikom uzgoju lijeske koja je u rodu i u tom nasadu je vjerojatno totalna šteta. 

Pitam Nikolu što planira poduzeti vezano za nastalu štetu i što sada uopće učiniti s ovom površinom?

"Ne znam, prvo moramo čekati da vidimo postoji li ipak neka mogućnost da ta stabla eventualno prežive i ožive u što sumnjam. Moramo pričekati da policija završi svoj posao, pričekati stvarne procjene štete. Kada to dobijemo onda ćemo vidjeti što dalje poduzeti", uzvraća dodajući da su i ranijih godina imali problema sa ljetnim požarima zbog nesavjesnih pojedinaca.

Nikola Peterlik i Vladimir Bemko na požarištu 

No, ne tolikih razmjera, osim ogromnog požara u pašnjaku Iva koji graniči s njegovim voćnjakom, a koji se dogodio u ljeto 2011. godine i koji su vatrogasci gasili danima. 

Nikola je vlasnik Poljoprivrednog gospodarstva, pod voćem ima hektar i pol – pola ha oraha, pola kruške viljamovke i pola ha miješanog nasada: šljiva, marelica, trešanja, višanja i drugog voća.  

Što se tiče šljive, prilično je zadovoljan urodom, dobro je ponijela balkanska kraljica, stara sorta kvalitetnih plodova koju valja sačuvati. Kaže i da je kruška viljamovka solidno urodila, malo ima problema zbog suše, a marelice i trešnje su također dale nešto roda.

Trećina voćnjaka uništena 

"Unatoč kasnim mrazovima koji su donekle ipak utjecali na ovogodišnji urod i dugotrajnoj suši koja također ostavlja posljedice na pojedinim vrstama bio bih zadovoljan ove godine da se nije dogodila ta katastrofa sa vatrenom stihijom koja nam je uništila trećinu voćnjaka“, priča Peterlik.  

Vatra progutala stotinu stabala oraha i više desetaka lješnjaka, stradao i vinograd

Igor Šupica, v.d. zapovjednika DVD-a Dragalić koji je rukovodio intervencijom gašenja požara, naglašava da je zbog nepažnje osobe koja je palila suhe biljne ostatke opožarena površina od otprilike 4 hektara.

"Izašli smo sa dva vozila i šest vatrogasaca i u relativno kratkom vremenu uspjeli spriječiti da se pod naletima vjetra ne proširi i napravi još veće štete“, otkriva. 

Podsjetio je da je prije desetak godina upravo na ovom području, na zaštićenom krajobrazu pašnjaku Iva, koji graniči sa opožarenim prostotom, izbio veliki požar. "Taj je trajao skoro mjesec dana, intenzivnije desetak dana. U njegovu gašenju sudjelovalo je 8 vatrogasnih društava, a zbog velikih razmjera požara tada su pomogli i zračni traktori. Dakle, i sada je prijetila opasnost da se požar proširi na to područje što smo zaustavili. Nažalost, nismo uspjeli spasiti nasade oraha i lijeske“, kaže nam. 

Opasnost se krije i u napuštenim, zaraslim kućama

Igor Šupica i Marko Derežanin, predsjednik DVD-a Dragalić ukazuju na veliki problem i potencijalnu opasnost od mogućih otvorenih požara u većini sela te općine u kojima ima dosta napuštenih kuća jer u njima nitko ne živi, ali i velikog broja obnovljenih u koje se nitko nije vratio. Te su kuće okružene bujnim korovima i šipražjem, jer nitko o njima ne vodi računa. Jedan takav, na sreću manji požar, gasili su u selu Mašiću 18. srpnja. 

Strašan prizor stradalog voćnjaka 

Na kraju jedne ulice zapalilo se nisko raslinje i šipražje i požar je krenuo prema šumi. "Susjed je primjetio dim i crijevom kojim je navodnjavao vrt počeo gasiti, a pozvao je i 112 i naše dobrovoljno vatrogasno društvo sa sedam vatrogasaca i dva vozila izašlo je na intervenciju. Vrlo brzo smo uspjeli ugasiti požar, prije nego što je zahvatio dosta gustu šumu, a spriječili smo i širenje vatrene stihije na susjedne kuće“, kaže Marko Derežanin.  

Prestanimo paliti vatru! 

Naši sugovornici podsjećaju da je preko ljeta na snazi zabrana paljenja vatre te da vode računa oko održavanja svojih okućnica, da kose i održavaju svoja dvorišta kako bi se izbjegle opasnosti od većih požara, materijalnih šteta pa i ljudskih žrtava.   


Fotoprilog


Tagovi

Štete Požar Izgorjeli orašnjak Izgorjela lijeska Nikola Peterlik Vladimir Bemko Igor Šupica Marko Derežanin


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe