AgroKlub.com

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Voćarstvo » Zbog mraza proglašena elementarna nepogoda

Zbog mraza proglašena elementarna nepogoda

Bjelovarsko-bilogorska županija

Zbog mraza proglašena elementarna nepogoda

Datum: 17.05.2017. 13:40 |

Kategorija:

Voćarstvo

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio je elementarnu nepogodu od mraza za područja tri grada - Bjelovara, Daruvara, Grubišnog Polja i sedam općina - Berek, Dežanovac, Kapela, Rovišće, Sirač, Štefanje i Veliki Grđevac.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, na zahtjev Gradova i Općina, proglasio je danas elementarnu nepogodu od mraza za područja tri grada - Bjelovara, Daruvara, Grubišnog Polja i sedam općina - Berek, Dežanovac, Kapela, Rovišće, Sirač, Štefanje i Veliki Grđevac.

Naime, u periodu od 20. do 26. travnja zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih niskim temperaturama i mrazom stradale su poljoprivredne kulture na području županije, mahom voćarske kulture. Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija bila je uputila zahtjev na sve jedinice lokalne samouprave, 5 Gradova i 18 Općina, da dostave svoje zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode od mraza i to oni kod kojih su nastali zakonski uvjeti za procjenu štete od elementarne nepogode.

Slijedi procjena šteta

Tako su na adresu Županijskog povjerenstva došli zahtjevi za proglašenje elementarne nepogode od mraza iz tri grada Bjelovara, Daruvara i Grubišnog Polja te sedam općina Bereka, Dežanovca, Kapele, Rovišća, Sirača, Štefanja i Velikog Grđevca.


Mraz je pokosio voćarske kulture

Nakon proglašenja elementarne nepogodne Općinska i Gradska povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda trebaju u roku od osam dana utvrditi stanje na terenu i podnijeti prvo izvješće o elementarnoj nepogodi Županijskom povjerenstvu.

Spomenutno izvješće treba sadržavati prvo priopćenje s procjenom ukupne štete od elementarne nepogode mraza, a nakon toga će zbrojne podatke Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta dostaviti Državnom povjerenstvu.

Inače, župan Bajs proglasio je elementarnu nepogodu na Obiteljskom poljoprivednom gospodarstvu "Ledinski" nedaleko od Bjelovara. Njegov vlasnik Željko Ledinski napominje kako je ovo druga godina za redom kako su pretrpili ogromne štete uzrokovane mrazom.

"Štete su gotovo identične prošlogodišnjima. Praktički sorte jabuka, koje su nama najzastupljenije kao što su Idared, su stradale stoposto. To je već druga godina za redom kako trpimo ogromne štete i praktički zbog nepostojanja strategije razvoja voćarstva Hrvatske dolazimo u situaciju, ako nam se na adekvatan način ne pomogne, da ćemo morati krčiti voćnjake. Naša cijena robe je podcijenjena. Mi prodajemo robu od 1,5 kn do 80 lipa, ovisno prva ili druga klasa. Trenutno je takva situacija da je u Hrvatskoj lani uvezeno za 173 mlijuna eura voća, a sama šteta na voćarstvu je bila 70 mlijuna eura. Ove godine će biti ista situacija ako ne i teža i nakon dvije godine sustavnog zanemarivanja šteta od voćarstva biti ćemo prisiljeni krčiti voćnjake", rekao Ledinski.

Uz štete, voćare pogađa i niska cijena

Župan Bajs dodao je i da će u osam dana vidjeti kolika je preliminarna procjena štete, a nakon toga će Županijsko povjerenstvo u suradnji s Gradskim i Općinskim povjerenstvima izraditi ukupno izvješće i poslati ga prema Zagrebu sukladno Zakonu koji to predviđa.


Štete su gotovo identične prošlogodišnjima

"Ovo je druga godina za redom kako dio Hrvatske, a posebice našu županiju, pogađa elementarna nepogoda. Prošle godine cijela županija je bila zahvaćena, štete su bile velike, oko 100 mlijuna kuna, a samo 3 milijuna kuna je isplaćeno od strane državnog proračuna. Sada moramo vidjeti kako pomoći našim voćarima. I gospodin Željko Ledinski koji je predsjednik Kriznog stožera pri Voćarskoj zajednici Hrvatske je ukazao na dva osnovna problema. Jedan je bitno smanjenje cijena njihovih proizvoda, dakle za 50% niža u odnosu na prije nekoliko godina, a s druge strane ne potpora države kroz strukturne fondove da im se na jedan kvalitetan način pomogne", naglasio je župan Bajs prilikom proglašenja elementarne nepogode.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Broj pregleda članka: 1183; Uspješnost članka: 108.65

Tagovi: Elementarna nepogoda, Damir Bajs, Jabuke, Mraz, Bjelovarsko-bilogorska županija, Željko Ledinski

Ključne riječi članka: zbog, mraza, proglasena, elementarna, nepogoda, štete, elementarne, nepogode, mraza, godina, nepogoda, šteta, župan, druga, ledinski, redom, hrvatske, godine, mlijuna, cijena, izvješće, kulture, županija, bjelovarsko, procjenu, bjelovara, elementarne nepogode, redom kako, župan bajs, druga godina, gotovo identične prošlogodišnjima, proglašenje elementarne nepogode, bjelovarsko bilogorska županija, tri grada bjelovara daruvara


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!


Slike Zbog mraza proglašena elementarna nepogoda

Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (32%)

Isuzu D-Max (12%)

Mitsubishi L200 (9%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (20%)

VW Amarok (19%)

Broj glasova: 259

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »