Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 03.08.2017. 07:30

Zašto treba ukloniti staro lišće jagode nakon berbe?

Više je razloga zbog kojega se staro lišće treba ukloniti sa dvogodišnjeg nasada jagoda. Doznajte koji su!

Foto: Bigstockphoto/miniloc
  • 2.921
  • 221
  • 0

Staro lišće sa dvogodišnjeg nasada jagode (nasad na kojem je već izvršena 1 berba) potrebno je ukloniti (ošišati) iz više razloga:

  • Uklanjanjem starog lista neposredno nakon berbe jagode (konac lipnja i srpanj) smanjuje se evaporacija, a time je i potreba za vodom same biljke bitno smanjena, što naročito dolazi do izražaja u vrućem i sušnom periodu kao što je to ove godine, a posebno na onim površinama gdje su količine vode ogranićene.
  • Uklanjanjem starog lišća rješavamo se velikog broja bolesti i štetnika koji se na njemu nalazi. Upravo iz tog razloga potrebno je sve ošišano lišće iznijeti iz nasada i spaliti ga.
  • Rezanjem starog lišća postiže se bolja prozračnost nasada, čime se smanjuje mogućnost zaraze bolestima.
  • Zajedno sa tim starim lišćem uklanjaju se također i vriježe koje isto tako iscrpljuju samu biljku i iz tog razloga potrebno ih je odstraniti.

Sam način uklanjanja starog lišća može se izvršiti na više načina; Ako se radi o manjim površinama onda se može jednostavno odrezati oštrim škarama, a ako su te površine veće, onda je moguće malčiranje ili pak košnja trimerima (tkzv. flakserice). Pošto se jagoda danas najčešće proizvodi na PVC mulč folijama, a ispod koje se nalazi crijevo za navodnjavanje "kap po kap", koje je vrlo osjetljivo na oštre alate, potrebno je pažljivo raditi da ne bi došlo do mehaničkog oštećenja folije a posebno crijeva, jer je poslije veliki problem "zakrpati" takvo crijevo, kako ono ne bi nepotrebno ispuštalo vodu.

Zalijevanje i prihrana nasada

Nakon uklanjanja starog lišća potrebno je nasad dobro zalijevati i prihranjivati kako fertirigacijom tako i folijarno s određenom kombinacijom gnojiva ovisno o roku tj. fenofazi biljke. Isto tako potrebno je pratiti i prisutnost bolesti i štetnika.

Ovdje posebno skrećem pažnju na one površine na kojima se jagoda kultivira već nekoliko godina uzastopce, da se obrati pozornost na bolesti korijena i korijenovog vrata, posebno ako se radi o teškim tlima s visokim nivoom podzemnih voda. Obavezno prije zime ići fertirigacijom s nekim fungicidom koji je efikasan za spomenute bolesti.

Neke sorte jagode (clery, arosa) nakon šišanja starog lišća mogu ponovno, doduše u manjoj mjeri, izdiferencirati cvijet tako da se može očekivati i berba manjih količina jagode, međutim taj plod je dosta sitan i nije kvalitetan kao onaj u proljeće, tako da je taj cvijet najbolje pokidati kako ne bi dodatno iscrpljivao samu biljku.

Pošto će jagoda do jeseni izdiferencirati veći broj cvjetnih pupova (poneke sorte 10-12 pa i više) potrebno je ostaviti 3-5 dobro razvijenih pupova, a sve ostale ukloniti oštrim nožem. Ali to su već radovi koji se vrše u proljeće prilikom čišćenja nasada.

Autor: Marijan Mavračić dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik Grad Zagreb

Foto: Bigstockphoto/miniloc


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Jagode Uklanjanje lišća

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo