Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 26.02.2020. 09:00

Zašto je upotreba ulja važna kod zimskog tretmana voćnjaka?

Bijela ulja svojim insekticidnim i akaricidnim djelovanjem, značajna su kod zimskog tretiranja za suzbijanje štetnika gušenjem. Djeluju tako što prave presvlaku preko tretiranog stabla.

Foto: Julijana El Omari
  • 3.766
  • 172
  • 0

Bijelo ulje jedno je od mineralnih ulja koja se koriste u zaštiti bilja. Neke tvrtke ga proizvode pod sinonimom i "svijetlo", a uglavnom ima insekticidno i akaricidno djelovanje (ovicid). Na našim prostorima možemo ga naći na tržištu u ponudi većine proizvođača sredstava za zaštitu bilja.

Kemijsko porijeklo sirovine za proizvodnju

Mineralna ulja se dobivaju frakcijskom destilacijom nafte. U ovom procesu na kraju ostaje mazut, iz kojeg se dalje dobivaju laka, srednja te teška ulja.

U tehnologiji proizvodnje FFS koriste se ona srednjeg viskoziteta koja nisu previše isparljiva.

Udio nezasićenih ugljikovodika utvrđuje se sulfoniranjem. Što je više onih nezasićenih, veća je opasnost od fitotoksičnosti. Fitotoksičnost i insekticidnost obrnuto je srazmjerna stupnju destilacije i srazmjerna je specifičnoj težini.

Zimska ulja manje su rafinirana, veće efikasnosti i mogu biti toksična na zelenim biljnim dijelovima. Ljetnja ulja su jače rafinirana, nešto su niže efikasnosti i manje su opasna za biljke. Njih EU dopušta za primjenu u ekološkoj proizvodnji, a smatra se da vrlo rijetko mogu izazvati oštećenja biljaka.

Bijela ulja nastaju rafiniranjem mineralnog, u cilju smanjenja toksičnih sastojaka.

Ova sredstva na štetnike djeluju asfikcijom (gušenjem). Najbolje ih je koristiti za kasno zimsko, odnosno rano proljetno tretiranje voćaka i vinove loze i za vrijeme bubrenja pupova, kad su najefikasnija. Suzbijaju štetnike koji prezimljuju na tim biljkama.

Vrijeme primjene i mogućnost miješanja s fungicidima

Bijelo i mineralno svijetlo ulje koriste se sada u ovom periodu u koncentraciji do 5% i za ljetno tretiranje u koncentraciji od 1 do 2% na voću i vinovoj lozi. Najčešće se koriste za zimsku zaštitu loze i za tretiranje na sjemenskom krumpiru.

Osim kao samostalni insekticidi, primjenjuju se i u kombinaciji s drugim preparatima za poboljšanje njihove efikasnosti.

"Crveno ulje", "Modro ulje" i "Plavo ulje", koriste se u koncentraciji od 0,75 do 3%, ovisno o vrsti koja se tretira. Primjenjuju se u kombinaciji s bakrom (d.t.550 g/l mineralnog ulja+100 g/l bakra) te se upotrebljavaju kao insekto - akaro - fungicidi za tretiranje u fazi mirovanja vegetacije.

Ne smiju se (zbog fitotoksičnosti) miješati sa sumpornim fungicidima niti koristiti dva tjedna prije ili poslije primijenjenih fungicida.

Bijelo ulje se ponekad čak koristi i kao okvašivač za poboljšanje učinka herbicida. Djeluje tako što omogućuje ujednačeniji raspored herbicida na listu, bolje prianjanje na površinu i njihovu absorpciju od strane listova korova.

Njegova primjena posebno se preporučuje u nepovoljnim uvjetima za djelovanje herbicida (suša, niske temperature), kod suzbijanja korova koji se teže vlaže (jaka voštana prevlaka), kao i kod već razvijenih korova.

Ono se najčešće kombinira s fungicidima, na bazi aktivnih tvari bakar hidroksid i ostalim uljnim fungicidima. Što se tiče drugih insekticida, može se miješati s uljnim insekticidima.

Upotreba u zimsko - proljetnom tretiranju voćnjaka

Tijekom zimske rezidbe, jedan od ciljeva je ukloniti grane i ostale biljne dijelove s vidljivom mogućom prisutnošću jaja ili ličinki štetnika u nasadima. Takve dijelove potrebno je odstraniti i spaliti kako se ne bi, metamorfozom u lutku i imaga, dalje kretali po nasadu i vršili zarazu zdravih stabala i biljnih dijelova, poput korijena, korijenovog vrata, debla, provodnica, starih grana, mladih grana, pukotina kore i pukotina starih grana, šupljina u deblima, pupoljcima, rana izazvanih mehaničkim oštećenjima i sl.

Nakon orezivanja, potrebno je obaviti zaštitu fungicidima kako bi se spriječilo klijanje spora fitopatogenih gljiva, inhibirajući enzime koji sudjeluju u procesu disanja. Fungicidi za ove namjene, imaju i baktericidno djelovanje, što ih čini još ekonomičnijim za upotrebu u zaštiti usjeva.

Pored navedenih pogodnosti, ulje se može miješati s fungicidima namijenjenim za zimsko - proljetni tretman voćnjaka. Ovisno o kojem se proizvođaču radi, potrebno je pridržavati se uputstva o primjeni i mogućnosti miješanja.

Krečenje stabala - koje je najbolje vrijeme?

Bijela ulja svojim insekticidnim i akaricidnim djelovanjem značajna su za suzbijanje štetnika gušenjem. Djeluju na način da naprave presvlaku preko tretiranog stabla. Ovakva kombinacija jamči nam znatno umanjenje populacije štetnih organizama u nasadima.

U zimskom tretiranju, sve do fenofaze C i D (fenofaza mišjih ušiju) bijelo ulje se koristi za suzbijanje: šljivine štitaste uši (Eulecarnium corni), kalifornijske štitaste uši (Quadraspidiotus perniciosus), breskvine štitaste uši (Lecanium persicae), naračinog crva (Icerya purchasi), crvene štitaste uši agruma (Chrgysomphalus distyospermi), maslinove štitaste uši (Pollinia pollinii), jabučnog cvjetara (Anthonomus pomorum), lisnih uši (Psylla spp.), zimskih jaja crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) i drugih štetnih organizama.


Tagovi

Bijelo ulje Voćarstvo Zaštita bilja Akaricidno djelovanje Mineralna ulja Fitotoksičnot Zimska ulja Okvašivač Uljni fungicidi Zimska rezidba


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inženjer opće poljoprivrede, radi na terenu, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?