Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opadanje plodova
  • 14.06.2022. 07:30

Zašto dolazi do opadanja plodova na voćkama?

Uzroci su različiti, od genetske sklonosti do uvjeta uzgoja, pojave bolesti, napada štetnika i vremenskih prilika

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 1.418
  • 91
  • 0

Opadanja plodova voćaka koje se događa tijekom lipnja i srpnja je česta pojava koja se događa kod svih voćnih vrsta. Najviše pogađa jabuku, šljivu i agrume, ali i druge voćne vrste. Kod jabuke može biti vrlo izražena i dovesti do opadanja 50 posto nezrelih plodova.

Uzroci su različiti, od genetske sklonosti do uvjeta uzgoja, pojave bolesti, napada štetnika i vremenskih prilika.

Mnoštvo faktora koji djeluju 

Opadanje počinje 15 do 20 dana prije berbe, ovisno od vremenskih i drugih uvjeta uzgoja. U ovom periodu dolazi do stvaranja etilena koji potiče procese stvaranja opadajućeg (apscisnog) sloja na peteljci.

Voćna stabla u proljeće imaju puno više cvjetova nego plodova koje ćemo ubrati. Stablo ne može ishraniti sve one koji su se razvili iz oprašenih cvjetova i dio odbacuje, a osim toga, velik broj može dovesti do lomljenja grana.

Preopterećenost rodom potrebno je dovesti u ravnotežu, jer previše plodova na stablu znači da će biti sitni i manje kvalitetni. Zbog toga se u suvremenim voćnjacima obavlja prorjeđivanje.

U suvremenim voćnjacima obavlja se prorjeđivanje (Foto: R. Prusina)

Uravnoteženo gnojiti voćke

Opadanju će pridonijeti loše oprašivanje ili slaba aktivnost insekata u vrijeme cvjetanja, pretjerana ljetna rezidba, sušno razdoblje, visoke temperature, ali i pojava bolesti i štetnika. 

Kako možemo utjecati na povećanje efektivnog perioda oprašivanja kod cvjetova jabuke?

Intenzitetu opadanja doprinijet će će dobra i uravnotežena opskrba biljnim hranivima. Višak kalija i narušen odnos kalija i magnezija doprinose ovoj pojavi. Zbog toga se voćke trebaju uravnoteženo gnojiti. 

Prije i poslije cvjetanja potrebno je obaviti prihranu dušičnim gnojivima, jer ovaj element utječe na dobro formiranje cvjetnih pupoljaka, potiče rast izbojaka i plodova, na početku proljeća pomaže rast korijena.

S dušičnim gnojivima ne treba pretjerivati, posebno u drugom dijelu sezone. Previše ovog elementa može izazvati pretjerani rast i ulazak u zimu s nedozrelim mladicama koje lako izmrzavaju.


Tagovi

Opadanje plodova Uzgajanje voćaka Voćni plodovi Prorjeđivanje plodova Uzgoj jabuke Gnojidba voća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.