Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštićavo voće
  • 06.02.2014. 16:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Zaštitite voćke od kovrčavosti lista

Upozoravaju se voćari da prije najavljenih oborina naprave zaštitu bresaka i nektarina

Foto: freedigitalphotos.net
  • 162
  • 12
  • 0

Topli i kišni dani pogoduju razvoju infekcije uzročnikom kovrčavosti lista (Taphrina deformans) na breskvama i nektarinama. Upozoravamo voćare da prije najavljenih oborina naprave zaštitu obzirom da se većina dominantnih sorti bresaka i nektarina nalazi u fenofazi nabubrenog pupa.

Za zaštitu u ovoj fenofazi preporučujemo uporabu pripravaka na osnovi bakra (Bordoška juha 20 WP, Nordox super 75 WG, Champion 50 WG, Cuprablau Z, Neoram WG ili Kocide DF). Ovom zaštitom ujedno ćemo preventivno djelovati i na uzročnika šupljikavosti lišća koštićavog voća (Stigmina carpophilla).

Za zaštitu od prezimljujućih oblika štetnika bakrenim pripravcima je moguće dodati mineralno ulje (Bijelo ulje, Mineralno svjetlo ulje) ili koristiti gotovu kombinaciju pripravaka bakra i mineralnog ulja (Modro ulje, Crveno ulje, Plavo ulje) ili bakra i biljnog ulja (Duopak Prima +Neoram WG).

U slučaju da padne više od 20 mm kiše zaštitno sredstvo će se isprati te treba ponoviti zaštitu. Pripravci na osnovi bakra na koštićavom voću smiju se koristiti samo prije otvaranja pupova. Zaštitu je potrebno provesti uz povećani utrošak škropiva prema uputama proizvođača sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje je potrebno evidentirati, a ambalažu zbrinuti na pravilan način.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Voćarstvo Kovrčavost lista Breskve Nektarine SZB PSS Bijelo ulje Bordoška juha Plavo ulje


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner