Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 14.05.2021. 09:20

Zaštitite trešnju od muhe prirodnim putem

Krajnje je vrijeme za tretmane protiv trešnjine muhe koja se ove godine ranije pojavila. Šljivina osica može se suzbiti i bez insekticida.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.449
  • 143
  • 0

Imago trešnjine muhe (lat. Rhagoletis cerasi) počinje letjeti krajem travnja. Crno žute je boje, s crvenkastom glavom, ali u mnoštvu kukaca koji se javljaju na stablu prije, tijekom i poslije cvjetanja, malo tko će obratiti pažnju baš na ovog štetnika.

Štete čini gusjenica

Ženka jaja polaže u plod, odmah ispod pokožice. Prosjek je oko 50 komada. Na površini voćke vide se rupe oko kojih tkivo omekša, počinje mijenjati boju u smeđu i na kraju trune. Može biti nekoliko legala na plodu. Jaja se za svega nekoliko dana razviju u ličinku koja je bijele boje. Gusjenica je također bijela s crnom glavom. Hrani se unutrašnjošću trešnje koji dobiva gorak okus i suši se. Na kraju, samo malo mesa ostane oko koštice ploda.

Ličinka se, kada završi ishranu, premješta niz stablo i učahuri u zemljištu gdje postaje kukuljica (lutka). Iduće proljeće ciklus se ponavlja. Šteta može biti ogromna, minimalno je 80 posto.

Nije važna doza - što ljuće to bolje 

Da se to ne bi dogodilo potrebno je tretirati stabla odmah poslije cvjetanja. Mnogi voćari će, naravno, koristiti insekticide, ali postoje i drugi načini koji su primjenjivi naročito u nasadima s manjim brojem stabala trešanja, ali i višanja koju muha također napada.

Alternativni načini suzbijanja puno su efikasniji i zdraviji

Ne oklijevajte koristiti ocat s devet ili 11 posto alkohola, u dozi dvije litre na 100 litara vode. Možete dodati začine, od mljevenog bibera, čili papričica, ljutih paprika, cimeta, čak i bosiljak, menta pelin, rasol. Što god vam ljuto dođe pod ruku. Nije važna doza što se tiče začina, što ljuće to bolje.

Octom protiv kruškine buhe i šljivine ose

Da ocat može uništiti insekte poznato je kod krušaka, odnosno sa kruškinom buhom. Kada u kombinaciji sa sodom i deterdžentom za posuđe, jestivim uljem ili pivom, ispire buhu s površine biljke. Također se pokazalo kao uspješno i kada je riječ o šljivinoj osici.

Na osobnom primjeru sam to iskusio iako, u ovoj godini zbog mraza neće biti mnogo roda, osim kod sorte Stenley. Nakon upotrebe octa u fazi precvjetavanja nijedna šljiva koja je ostala na stablu nema malu crnu rupu koja pokazuje da je osica unutar plodića.


Tagovi

Trešnjina muha Šljivina osica Kruškina buha Ocat Stenley Faza cvjetanja Precvjetavanje Dodati začine


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.