Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 07.03.2014. 12:15
  • Požeško-slavonska

Zaštitite nasade koštićavog voća

Obaviještavaju se voćari neka zaštite nasade koštićavog voća

  • 143
  • 9
  • 0

Proizvođačima bresaka i nektarina preporučujemo u fenofazi B nabubrenog pupa izvršiti ponovljenu zaštitu bakrenim pripravcima u nižim preporučenim koncentracijama: Bordoška juha 20, Bakreno vapno WP 50, Neoram WG, Kocide DF, Cuprablau Z, Champion 50 WG. Marelice koje su na višim položajimaulaze u fazu cvatnje preporučujemo zaštiti od uzročnika koji uzrokuje sušenje cvjetova, grančica i grana (Monilia laxa), ulaskom patogena kroz njušku tučka. Gljiva ulaskom ispušta toksine koji uzrokuju začepljenje provodnih snopova, stvaranje rak rana na granama i stvaranje smolotoka.

Kišovito vrijeme pogoduje razvoju bolesti

Tretiranje izvršiti jednim od pripravaka: Chorus 50 WG, Difcor, Indar 5 EW, Nativo, Switch 62,5 WG, Bavistin FL, Zino prije kiše. Upozoravaju se voćari, proizvođači šljiva, višanja i trešanja, da prije izvršenja tzv. zimskog ili plavog prskanja, izrežu suhe grančice sa stabala, skinu tzv. mumije te iznesu i spale izvan voćnjaka.

Voćare intenzivnih nasada šljiva, višanja i trešanja obaviještavamo da obave tretiranje u fazi bubrenja pupova protiv uzročnika bolesti rogača šljive (Taphrina pruni), u nasadima šljiva, u nasadima višanja i trešanja protiv uzročnika sušenja cvjetova i grančica (Monilia laxa), kozičavosti lista (Blumeriella jaapii), šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) te bakterijskih bolesti.

Primijenite jedan od pripravaka na bazi bakra i to: Champion 50 WG, Bakreno vapno WP 50 ili Kupropin, Bordoška juha ili Bordoška suspenzija 20 WP. Zimsko ili tzv. plavo prskanje obaviti po mirnom vremenu i sa svih strana oprskati kako krošnje tako i debla voćaka i utrošiti što više škropiva.

Pripravke primijenite prema uputi proizvođača. Poljoprivredni proizvođači izvršeno tretiranje trebaju evidentirati u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja.


Povezane biljne vrste

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U RH se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjever­nom... Više [+]

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Tagovi

Koštićavo voće Monilija Višnja Trešnja Breskva Marelica Rogač šljive Kozičavost lista Šupljikavost lista


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?