Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 25.02.2014. 13:00
  • Splitsko-dalmatinska

Zaštitite nasade koštićavog voća

Upozoravaju se voćari neka obave zaštitu nasada koštićavog voća

Foto: freedigitalphotos.net
  • 316
  • 22
  • 0

Breskve, nektarine, marelice i bajami se ovisno o lokalitetu nalaze u fenofazi bubrenja pupa, otvaranja pupa i pojave zelenog vrška ili cvatnje, što je dvadesetak dana ranije nego proteklih sezona (otoci, priobalje, Vrgoračko polje).

Jutro u Zagori obilježile su najavljene niske temperature, a većim proizvođačima bajama prethodno je preporučena preventivna zaštita uporabom bioloških pripravaka (na osnovi bakterije Thiobacillus subspecies), koju je dobro ponoviti.

Na južnim toplijim lokalitetima, nestabilno vrijeme sa velikom količinom oborina u proteklom periodu stvorilo je idealne uvjete za infekcije uzročnikom kovrčavosti lista (Taphrina deformans), pa preporučujemo uporabu organskih fungicida: Daconil 720 SC, Difcor, Cromodin S-65 WP, Delan 500 SC, Delan SC-750, Ziram 76 WG ili Nativo 75 WG koji ima dozvolu za marelicu i nektarinu.

Zaštitu provedite prije novih najavljenih padalina, uz povećani utrošak škropiva. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača, ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja (Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12, Zakon o održivoj uporabi pesticida 14/14.).

Podaci o registriranim SZB u RH možete pronaći na našoj, Agroklub stranici, u on-line bazi.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezane biljne vrste

Badem

Badem

Sinonim: Bajam, mendula | Engleski naziv: Almond | Latinski naziv: Prunus amygdalus

Badem predstavlja cijenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate,... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Tagovi

Koštićavo voće Badem Breskva Marelica SZB Kovrčavost lista Fungicidi


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner