Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 31.03.2015. 15:00
  • Karlovačka

Zaštitite nasade jabuke i kruške!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 113
  • 6
  • 0

Jabuke se, ovisno o lokalitetu i sorti, nalaze u razvojnom stadiju otvaranja pupova do pojave mišje uši.

Tijekom narednih oborina biti će moguće ostvarenje jačih primarnih zaraza uzročnikom fuzikladija ili krastavosti jabuke i kruške, stoga savjetujemo pratiti vremenske prognoze i prije kiše provesti preventivnu zaštitu nasada.

U nasadima gdje do sada nisu korišteni bakreni pripravci, isti se uglavnom mogu koristiti za preventivnu zaštitu do razvojnog stadija mišje uši.

Preventivna zaštita jabuke i kruške savjetujemo provesti jednim od kontaktnih pripravaka npr: Chromodin S- 65, Delan 700 WDG ili jednim od pripravaka na osnovi kaptana, mankozeba, propineba ili cirama.

U nasadima jabuke može se provesti i zaštita protiv pepelnice jednim od pripravaka na osnovi sumpora.

U nasadima jabuke, osobito u nasadima u blizini šume i gdje su prijašnjih godina zabilježene štete, kontrolirati populaciju jabučnog cvjetojeda (Anthonomus pomorum). Kritičnim brojem smatra se 15 odraslih insekata na 100 pregledanih pupova.

Također je u narednom periodu potrebno vršiti preglede na prisustvo gusjenica savijača pupova i lisnih uši. Kritičan broj za savijače pupova je 10-15 gusjenica na 100 pregledanih pupova.

Za suzbijanje jabučnog cvjetojeda dopuštenje ima pripravak Decis 2,5 EC.

U mladim voćnjacima i u voćnjacima u blizini šume i gdje je bilo problema sa pojavom potkornjaka, za smanjenje populacije ovog štetnika mogu se postavljati crvene ljepljive ploče i bočice s 50 % -tnim etilnim alkoholom.

Preporučene pripravke primijeniti sukladno pismenoj uputi proizvođača!

Margita Budiselić Kutle dipl. ing. agr.
e-mail: Margita.Budiselic.Kutle@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Po uzoru na europske kolege i poljoprivrednici iz susjedne Slovenije izašli su traktorima na ulice. Kako pišu tamošnji mediji, zauzeli su parkirališta i nogostupe celjskog sajmišta i to u vrijeme kada se održava sajam Agritech 2024. Na pros... Više [+]